Parlar d'art, mirar-lo i construir-lo. Això és el que ha proposat el curs La mirada i la creació artística impartit per Lourdes Fisa (Corbera de Llobregat, 1964). Aquesta artista plàstica és una referent del món del gravat i l'estampació i té més de 40 exposicions individuals i 70 de col·lectives a les seves espatlles. Fisa ha utilitzat aquest bagatge per apropar l'art contemporani a tots els públics a través d'un taller que explora el traç del dibuix, el diàleg amb les tècniques mixtes, el color en la pintura, el llenguatge expressiu del gravat i l'estampació, les construccions i el volum. Els treballs elaborats per una cinquantena d'alumnes es podran visitar avui i demà des de les 6 de la tarda fins a les 8 al seu estudi ubicat al passeig de Pere III, 89 de Manresa.

Aquest taller va començar fa sis anys i es duia a terme a l'estiu. Però el setembre passat va obrir les portes de l'estudi amb la voluntat de consolidar l'activitat. «De les classes n'han sortit resultats molt macos, per això els vull ensenyar al públic, però també són importants les vivències que s'han endut els participants», assenyala Fisa.

La mirada i la creació artística estava adreçat a tot tipus de públic i edats, sense necessitat de tenir coneixements previs d'art. Els participants han sigut des de gent que ha fet estudis de Belles Arts a professionals d'altres àmbits. «Tot ésser humà pot ser creatiu, has de trobar les eines i les persones adequades que aconsegueixin fer fluir l'art», destaca.

Fisa té clar que l'art ha de ser per a tothom. «És un reflex del que vivim i de les nostres vides. L'art no és una cosa aïllada del món. La societat gira entorn d'imatges visuals que observem cada dia».

Una de les lliçons que ha intentat impartir l'artista plàstica és la necessitat d'aturar-se, reflexionar, observar, conèixer, i buscar la inspiració abans d'executar l'obra. «Fer-ho és essencial», considera. I afegeix que «m'havien dit feia molt temps de fer classes però sempre ho havia rebutjat. Ara considero que és el moment, que tinc molta experiència i que el coneixement no me'l puc guardar per mi mateixa. Tot allò que saps s'ha de transmetre a altres persones perquè en puguin treure profit. I veure això és gratificant. Per fer art has d'extreure tot el millor que portes a dins», indica.

Nous projectes

A part d'impartir les classes, Fisa té uns quants projectes entre mans. Un d'ells ha estat encarregat per l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant per crear unes obres de gran format instal·lades en el vestíbul del nou equipament públic de la Casa de Cultura de l'Hospitalet de l'Infant, l'edifici construït per l'estudi d'arquitectura Carreras Ollé com a guanyador del premi concurs d'idees.