L'escriptor i periodista Rafael Vallbona (Barcelona, 1960) va guanyar el 37è Premi BBVA Sant Joan per la novel·la 'La casa de la frontera' (Edicions 62), que aquest dimecres arriba a les llibreries.

Vallbona ha creat un "fresc del segle XX" que narra els fets més rellevants que han transformat la Cerdanya i Catalunya des de la Setmana Tràgica, passant per la Guerra Civil i arribant fins a l'auge del turisme i la perforació de túnel del Cadí, a través de cinc generacions de la família Grau.

La trama s'inicia el dia de la jubilació de la mare de la família Grau, que tanca per última vegada l'establiment de queviures que regentava a la duana de Puigcerdà. "Els relats sempre s'acaben construint des del centre, des de la classe mitjana, la capital i la ciutat, però el segle XX també s'ha viscut des de la perifèria i no han estat menys protagonistes que els que l'hem viscut des del centre", ha assenyalat.

El dia de la jubilació de la Carme, ella va recordant la història d'aquesta casa fronterera. Va ser el 1882 quan dos cerdans la van comprar per instal·lar-hi un hostal. De fet, 'La casa de la frontera' és un relat de no ficció que, segons Vallbona, compta amb "realitat construïda" i que l'autor ha treballat durant nou anys.