La Mostra de Venècia ja ha encès els seus motors i va a plena potència. El director del certamen, Alberto Barbera, ha acostumat la premsa internacional a venir a la ciutat italiana des del primeríssim dia, sobretot des que el seu film d'inauguració acostuma a ser profèticament el principal aspirant als Oscars. Cal dir que és un privilegi assumir el repte de Birdman, Gravity o La la land, però també una gran responsabilitat, ja que l'expectativa és màxima.

Enguany aquesta atenció li ha tocat viure-la a Downsizing, que és un film que encaixa perfectament en la filmografia d'Alexander Payne, el seu brillant realitzador. El cinema de reivindicació social de Nebraska, l'humor cínic, emotiu i obscur d' Election, la reflexió existencialista de Los descendientes i totes les empremtes autorals d' Entre copas es repeteixen millor que mai en aquesta nova joia de la seva carrera.

En referència a la pel·lícula Downsizing -que es podria traduir al català com Reduint-, exposa el dilema d'una parella d'Omaha, Paul i Audrey Safranek, quan es plantegen formar part de la nova proposta que els científics estan fent triomfar arreu del món. Davant d'un món sense recursos assetjat per la ruïna i la sobrepoblació, la gent pot presentar-se voluntària a un procés que redueix la seva mida a uns quants centímetres. Un punt de partida que la complexitat i la maduresa de l'escriptura del guió de Payne aconsegueix portar a l'excel·lència.

Malgrat una reacció força dividida entre la premsa especialitzada, som davant d'un altre film rodó de Payne que, una vegada més, posa el seu repartiment al capdamunt de les llistes oscaritzables, començant per un Matt Damon que busca l'estatueta com a intèrpret des de fa anys, tot i que ja en té una com a guionista d' El indomable Will Hunting.

Al seu costat, trobem els no menys premiables Kristen Wig, Laura Dern, Christoph Waltz, Jason Sudeikis i Neil Patrick Harris. Al marge de la secció oficial, dins de l'apartat Orizzonti, s'ha pogut veure també Nico 1988, de Susanna Nicchiarelli, valuós retrat de la cantant homònima que va esdevenir musa i col·laboradora còmplice d'Andy Warhol i la Velvet Underground.