Darrere de l'anonimat sempre hi ha una història que espera, un rostre que parla sense obrir la boca. La nova exposició del calafí Ramon Puigpelat es titula Anònimes i la formen les pintures sobre vuit persones. «La gent anònima configura el dia a dia de la societat. I a través de l'art ho vull reflectir i transmetre molts sentiments». La mostra s'inaugurarà a Calaf avui a les 7 de la tarda a la capella del Centre Cívic. També es podrà veure de dilluns a divendres de 7 a 9 del vespre, i els dissabtes, diumenges i festius de 12 a 2 del migdia i de 7 a 9 del vespre. Puigpelat torna a oferir, un any més, les seves obres al públic coincidint amb l'arribada de la festa major al poble.

La majoria de quadres que exposarà són rostres de dones. Per retratar aquestes figures s'ha basat en les seves amistats. També ha pintat el rostre d'una model jove que posa per a ell. L'artista és conscient que els retrats que ha creat són difícils d'interpretar. «Aquestes obres no són fàcils de veure per a l'espectador. El públic hi haurà de posar molt de part seva per entendre el que expressen les figures», diu Puigpelat. I afegeix que «és una interacció que requereix un esforç a l'hora de mirar el quadre. La contemplació és l'estètica pura».

El calafí és un artista amb una àmplia trajectòria que ha destacat amb els seus gravats, però els quadres que configuren aquesta exposició els ha elaborat mitjançant la pintura a l'oli. «És molt més manipulable i ràpida que el gravat. No té res a veure amb cap altra tècnica, ni l'acrílic ni res». Per dur a terme els dibuixos, el pintor explica que, primerament, fa un dibuix a tinta i posteriorment el passa a la tela.

Homenatge a Pascual Berniz

Segons Puigpelat, la idea d'elaborar Anònimes no va ser premeditada. «El projecte va néixer mentre treballava. És el dia a dia el que t'acaba guiant i portant cap aquests camins. Totes les exposicions que he fet arriben així», explica. La mostra servirà per homenatjar el pintor Pascual Berniz, mestre del calafí que va morir l'any passat. «L'admiro moltíssim. De jove em va ensenyar Kandinsky i va ser ell qui em va educar». A part de mentor, també va ser un gran amic. «Es feia estimar. M'ha influït moltíssim com a artista i l'hi havia d'agrair».