Fins a 52 companyies d'arts escèniques prendran els carrers de Tàrrega (Urgell) del 7 al 10 de setembre, segons va informar ahir el director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, que aquest any utilitza el concepte de participació com a fil conductor de la programació. La fira de teatre de carrer més important del sud d'Europa s'inaugurarà amb urGENTestimar, una peça de 40 hores de durada que han ideat conjuntament l'artista Ada Vilaró i el científic Josep Perelló.

Vilaró i Perelló fa cinc mesos que treballen amb veïns i associacions de Tàrrega, en una recerca artística i científica sobre l'amor, la convivència, el respecte i l'acceptació de l'altre. Aquest projecte artístic convida la ciutat i els espectadors a parar l'activitat quotidiana i a posar en pràctica diferents moments de comunió que permetin relacionar-se amb coneguts i no coneguts en un procés de transformació compartida de la gent, l'espai i el temps, segons va explicar Vilaró.

Aquest any, FiraTàrrega es desplegarà per 23 espais d'exhibició repartits per tota la localitat i oferirà 261 funcions de 52 companyies, el 55 % de les quals són catalanes; el 27 %, de la resta d'Espanya; i el 18 %, internacionals. El 60% dels espectacles són estrenes, i FiraTàrrega participa en la producció de 14 muntatges a través del Programa de Suport a la Creació.

El programa s'estructura en cinc seccions: Participa, Reclama, Actua, Celebra i Juga, i proposa 10 Itineraris Artístics per facilitar al públic la navegació pel programa de FiraTàrrega. El director de l'Institut Català d'Empreses Culturals de la Generalitat, Xavier Díaz, va destacar la feina de coprogramació que FiraTàrrega ha dut a terme amb la Mostra d'Igualada de Teatre Infantil i Juvenil per oferir una «finestra familiar».

Díaz també va subratllar que FiraTàrrega és un lloc «que genera negoci», perquè disposa d'un espai de trobada entre artistes i programadors en el qual aquest any s'han acreditat 765 professionals. La dona, la memòria històrica, els límits, el territori i la inclusió són altres temes clau sobre els quals versa la programació.