Un escamot de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) va segar la vida de Josep Maria Planes i Martí el 24 d'agost del 1936, quan només tenia 29 anys. Els anarquistes van disparar set trets al manresà a la carretera de la Rabassada i van escapçar la precoç i meteòrica carrera que havia seguit dins del periodisme català. Era un dels periodistes més brillants de l'època, un gegant polifacètic capaç d'escriure amb mestratge sobre qualsevol tema. A tall d'exemple, va ser un dels principals investigadors dels crims del pistolerisme anarquista dels anys 30, va copsar l'ambient dels cabarets barcelonins i va narrar la volta ciclista a Catalunya a través de l'ambient que es respirava en els pobles per on passava.

Planes era un home d'esquer-res, catalanista, i va ser un ferm defensor de la República. Però la seva figura va caure en un pou d'oblit en un país orfe de memòria històrica. En el vuitantè aniversari de la seva mort, el 2016, la Comissió Josep Maria Planes va impulsar la celebració de l'Any Planes per intentar donar a conèixer una personalitat polièdrica amb diferents activitats: una exposició, un cicle de xerrades... i la intenció que entrés a formar part de la Galeria de Manresans Il·lustres. Una petició que pretenia «rescatar de l'oblit un professional excepcional, pioner del periodisme d'investigació a Catalunya». I així serà.

Dijous, a les 8 del vespre, al saló de sessions de l'ajuntament de Manresa, es farà l'acte de nomenament de Planes com a Manresà Il·lustre, i s'incorporarà el seu retrat a la Galeria de Manresans Il·lustres. Aquesta és la màxima distinció que atorga el consistori, i la seva concessió es va fer, el 20 de juliol passat, per unanimitat de tots els grups polítics representats. L'acte de dijous s'iniciarà amb el lliurament de la cinquena edició del Premi de periodisme Josep Maria Planes, que enguany ha reconegut la sèrie de reportatges sobre els casos de pederàstia en diferents escoles religioses dels Maristes, realitzada pels periodistes Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez, i publicada al diari El Periódico.

Posteriorment hi haurà el parlament del periodista Enric Badia, president de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en representació de la Comissió Any Planes, entitat promotora de la distinció. I de Jordi Finestres, periodista i biògraf de Josep Maria Planes, que glossarà la figura de l'homenatjat. Després de la col·locació del retrat, l'acte d'homenatge finalitzarà amb els parlaments de Joan Planas Vilardaga, en representació de la família, i de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. Una actuació musical posarà el punt final a la commemoració.