La temporada de música antiga de l'Auditori de Barcelona s'estrena avui al vespre amb la interpretació de les Vespres de Claudio Monteverdi, un concert que dirigirà el reconegut intèrpret igualadí Jordi Savall. La cita és per a les 20 h, amb entrades a la venda entre 10 i 58 euros.

El concert s'inscriu en la commemoració del 450è aniversari del naixement del compositor italià. Els espectadors podran escoltar Vespro della Beata Vergine en la interpretació que en faran la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, amb direcció de Savall.

El programa d'aquesta nit donarà al públic l'oportunitat de conèixer una de les fites de la música religiosa barroca, que va viure el seu punt culminant amb les Passions de Bach. De l'obra composta per Monteverdi el 1610, Jordi Savall n'explica que «quatre segles després de la seva creació no ha perdut gens de la seva força expressiva ni de la seva intensitat excepcional»

Segons l'anoienc, la peça «continua sent, a més, la prova inqüestionable del geni de Monterverdi, que va saber, més que qualsevol altre compositor del seu temps, fer un bon ús dels corrents artístics sorgits al voltant del 1600, i que van convertir aquella època en un moment cabdal per a l'evolució del llenguatge musical, gràcies a la barreja d'estils ( antico i modern), a una voluntat d'experimentació i d'investigació a l'entorn de nous efectes d'expressió i caràcter ( stile rappresentativo, stile concertato, madrigali guerrieri i amorosi, arie spirituali...), a l'art del «cantar amb la gola» que deriva directament ( madrigali passeggiati i diminuiti) del descobriment del «recitar cantant» ( Nuove Muisiche de G. Caccini)».

Jordi Savall també prendrà part en altres propostes del cicle de música antiga que presenta l'Auditori per a aquest curs. D'una banda, la Passió segons sant Marc, de Bach, el 22 de març, que només es podrà escoltar al recinte barceloní i a la Philharmonie de París (com les Vespres). De l'altra, la música aquàtica i els reials focs d'artifici de Händel amb l'orquestra Le Concert des Nations, que es farà l'estiu vinent (7 de juny) al Teatre Grec.