L'escultura noucentista arriba al Museu de Montserrat amb l'exposició que el centre dedica a la figura de l'artista Joan Borrell i Nicolau (Barcelona, 1888-1951). La mostra Crònica de l'origen està comissariada pel crític i historiador Bernat Puigdollers i es pot visitar a l'Espai d'Art Pere Pruna des d'avui i fins al 25 de febrer.

El projecte que es posa en marxa al museu abacial explora els primers anys de la trajectòria de Borrell, que va practicar una escultura filla de l'estètica i l'ideari noucentista. La seva obra es va inspirar en els models de la Grècia clàssica i en l'escultura del Renaixement, i tant el públic com la crítica van deparar una bona rebuda al seu treball.

Joan Borrell es va formar a la Llotja de Barcelona i al tallers dels germans Vallmitjana i d'Enric Clarassó. Un dels aspectes més rellevants de la seva trajectòria és l'obra pública que va realitzar per a Mallorca i diferents ciutats de Catalunya. Una de les peces més conegudes és el monument a Verdaguer que s'ubica actualment a Barcelona, a la cruïlla entre la Diagonal i el Passeig de Sant Joan.

L'artista va conrear principalment el gènere de la figura femenina, creant un cànon ideal propi fet de dones fortes i robustes. Així mateix, Borrell va destacar com a retratista amb obres que van ser cobejades fins els anys de la postguerra.

L'exposició que es pot visitar al Museu de Montserrat inclou 32 escultures. El comissari, Bernat Puigdollers, vol que aquest projecte doni a Borrell una dimensió pública en el moment present que encara no té. Simultàniament, a la Sala Duara de l'equipament també hi ha des de fa uns dies, i fins al 2 d'abril, l'exposició Explorar i reivindicar, amb l'obra pictòrica de l'artista Josep Niebla.