El Bages de Cultura serà per a la pedagoga Agnès Torras

El Premi Regió7 de Comunicació s'atorgarà a les autores del blog Manresanes, Lluïsa Font i Conxita Parcerisas

10.11.2017 | 19:10
El Bages de Cultura serà per a la pedagoga Agnès Torras

La pedagoga Agnès Torras i Casas (Sant Joan de Vilatorrada, 1948) rebrà el proper 24 de novembre el 35è Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Bages-Moianès en un acte que se celebrarà al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa (19.30 h) que, també, acollirà el lliurament dels Premis Lacetània 2017, organitzats conjuntament amb l´Ajuntament de Manresa, el Centre d'Estudis del Bages, i Regió7, amb la col·laboració de la Família Esteve.

El guardó que rebrà Agnès Torras és obra de l´artista Josep Barés. La glossa del premi Bages de Cultura anirà a càrrec d´Alba Baltiérrez i Alier, mestra i activista social. En unes vitrines al vestíbul d´alcaldia es mostraran objectes personals de la guardonada.

El nom de la guardonada s'ha fet públic avui al migdia i el jurat ha considerat que, a banda de la seva faceta de mestra, s'ha de destacar el seu vessant d´activista social i especialment la seva tasca en favor d'una escola catalana en llengua i en continguts. Torras va estudiar Treball Social a l´Escola Torras i Bages de Manresa i Filosofia i Lletres (Pedagogia) a la UB. Treballadora social i directora de la guarderia L´Alba, entra en contacte amb el moviment de renovació pedagògica Rosa Sensat i comença a treballar amb pares que volen muntar una escola activa, catalana i democràtica, que serà la Flama, l´any 1970.

Participa com a professora de Didàctica de la Llengua en els cursos de Reciclatge de Mestres en Català al Bages. Professora de Pedagogia i coordinadora del primer curs de l´Escola de Magisteri a Manresa del 1978 a 1981, des del 1987 és professora titular del departament de Pedagogia Sistemàtica i Social de la UAB, i del 1999 al 2002 és vicedegana d´Ordenació Acadèmica i Pràctiques a la Facultat d´Educació.

Ha fet estades Erasmus de professorat a les universitats de Perpinyà, Hèlsinki i Estocolm i intercanvis amb professorat de Pedagogia de Bolonya, Torí i Reggio Emília. Ha estat membre de les comissions redactores dels nous plans d´estudi de Magisteri i Educació Social.

En l´àmbit social va participar en el Congrés de Cultura Catalana (ensenyament) i del 1983 al 1987 va ser regidora d´Ensenyament de l´Ajuntament de Manresa, com a independent amb el PSC. Més tard ha participat en el Projecte Educatiu de Ciutat, el Consell Municipal de la Dona, el projecte Puntal, de suport i acompanyament d´infants en reforç escolar, i el pla de formació bàsica per a dones immigrants, de Càritas.

Premis Lacetània: una quinzena de treballs participants

Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.500 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d'Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès. El jurat decideix atorgar el premi al treball Textos montserratins inèdits, de Josep Batlle Costa, per ser un treball d'investigació amb una anàlisi i metodologia molt acurades, per la seva originalitat, per la meticulositat i rigor científic i per la lectura, transcripció i interpretació de fonts primàries. I també decideix atorgar una menció honorífica al treball titulat: La menestralia manresana medieval, d´Adrià Mas Craviotto, del qual en valora la síntesi i estat de la qüestió que fa d'aquesta temàtica i època històriques de Manresa".

Premi Pare Ignasi Puig i Simon per a projectes de recerca sobre la Manresa ignasiana, sobre l´estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), sobre la ciutat que el va acollir o l´empremta que hi va deixar. Convocat i dotat per l´Ajuntament de Manresa amb 1.500 euros. Atorgat al projecte de treball: La Música a l´entorn de Sant Ignasi de Loiola i de la Companyia de Jesús a la ciutat de Manresa. Materials per al seu estudi, de Glòria Ballús, Doctora en Musicologia. El jurat ha valorat que la proposta compleix plenament les bases del concurs i que permetrà omplir un buit important de coneixement en l´àmbit de la música en temps d´Ignasi de Loiola i a l´entorn de la figura del sant. Al mateix temps, valora que el coneixement adquirit és susceptible de tenir una àmplia difusió i pot ser una aportació fonamental de cara a altres activitats en el marc de la commemoració del cinquè centenari de l´estada de Sant Ignasi a Manresa.

Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat i dotat pel diari Regió7 amb 200 euros. Atorgat a al blog Manresanes que han fet història, elaborat per Lluïsa Font i Conxita Parcerisas, un fons documental de mig centenar de dones de Manresa que han destacat en els seus camps d´activitat, no només de forma reconeguda i formal, sinó també per la incidència que han tingut en el seu entorn immediat. La publicació fa una valuosa tasca de reivindicació del paper de les dones en la societat i ofereix un fons documental valuós per a estudiants i ciutadans interessats en Manresa.

Premi Revista Dovella Treball de Recerca per a Joves a estudis sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, fets per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius. Convocat i dotat amb 250 euros per als autors i subscripció per dos anys a la revista Dovella per al professor tutor pel Centre d'Estudis del Bages. El jurat decideix atorgar el premi al treball Manresa en temps de guerra, del qual n´és autora Gemma Ribalta Rosell, i professor tutor Pere Gasol Pujol, de l´Institut Lluís de Peguera, de Manresa; en tractar-se d´un molt bon treball de memòria històrica, ben elaborat i redactat i que aporta un fons de documentació original transcrita força valuós. Decideix també atorgar una menció honorífica al treball titulat: Immigració a Manresa: percepció i realitat, del qual és autor Arnau Ballesteros Vilarasau, i professor tutor Josep Pla Huerta, de l´Institut Pius Font i Quer, de Manresa; un treball força original, metodològicament ben elaborat i de gran actualitat".

Actes al voltant dels premis

Lectura dramatitzada de ´La mort i la donzella´
a càrrec del grup Retaule, dirigit per Lluís Tuneu

Adaptació de l´obra d´Ariel Dorfman. Paulina Salas és una dona amb cicatrius a l´ànima. Anys enrere va ser segrestada, humiliada i violada pels sicaris de la Junta militar xilena. Però ara el país prospera en la primavera de la democràcia i se suposa que botxins i víctimes conviuen tranquil·lament. Fins que els sembla que es troben cara a cara. Aleshores, la ràbia, la set de justícia i el dubte s´entrellacen amb violència. I esclaten davant la consciència de l´espectador.

dimarts, 21 de novembre, a les set del vespre
Espai Òmnium (Sobrerroca, 38. Manresa)


Presentació del nou recull de relats de Pep Elias

L´escriptor igualadí Pep Elias ens presentarà el seu nou llibre, Amb sense tu, un recull de relats amb un títol aparentment ambigu i centrat, precisament, en les encobertes contradiccions de les relacions humanes.

dijous, 23 de novembre, a les set del vespre
Espai Òmnium (Sobrerroca, 38. Manresa)

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 

Cultures

Mor Malcolm Young, guitarrista d'AC/DC
Mor Malcolm Young, guitarrista d'AC/DC

Mor Malcolm Young, guitarrista d'AC/DC

El cofundador de la banda de rock patia demència, malaltia que el va obligar a retirar-se dels...

El solsoní Roger Mas portarà nou disc al Kursaal

El solsoní Roger Mas portarà nou disc al Kursaal

La programació del primer semestre del 2018 té 14 propostes, més de la meitat amb músics de casa

Coral Escriny i Manel Camp

Coral Escriny i Manel Camp

Per celebrar el seu 50è aniversari, la coral santpedorenca ha unit forces amb el compositor...

Orfeó Català i Orfeó Manresà

Orfeó Català i Orfeó Manresà

Actuaran el 24 de febrer (18 h), dins els actes de celebració dels 125 anys de les Bases de...

Enllaços recomanats: Premis cinema