Roda el món i torna al Born. Al principi de desembre, primeres notícies de la Innocentada. I sí, roda el món i la farsa manresana per excel·lència torna. Però renovada. Nova comissió, nou director, nova filosofia, nova data. La Innocentada de Manresa posava cara amunt les seves cartes, ahir al teatre Conservatori, amb els principals impulsors de la nova comissió que la farà possible (els germans Adrià i Ariadna Guitart i Marc Alberti, acompanyats de Dolors Baró), el director, Jordi Gener, i l'actor Pere Font (actor i director de les Innocentades del 2014, 15 i 16).

La nova farsa es posarà en escena en cinc sessions els dies 1, 2, 3 i 4 de febrer, en comptes de les dates habituals del gener. El traspàs de funcions després que la darrera comissió decidís plegar (ja va avisar que la seixantena edició, l'any passat, seria la darrera) ha fet que l'espectacle es retardi unes setmanes en la seva posada en escena. Es tractava, novament, de formar un equip i replantejar-se com continuaria el xou.

El manresà Adrià Guitart, de gairebé trenta anys, va tenir molt clar que per implicació familiar i personal (ha format part del cos de ball en nombroses ocasions) no volia deixar perdre aquest espectacle amb ADN manresà. I ha provat sort en la dramatúrgia: signa el guió de Tens un do, «un programa de talents a la comarca del Bages». Guitart va decidir tibar del fil amb la seva germana, Ariadna, que, des de l'edició 52, ja formava part de l'equip de coreògrafs de l'Esbart Manresà. Ara n'assumeix la direcció. El tercet es completava amb Marc Alberti, realitzador televisiu, que va participar en la cinquantena i en la seixantena i que s'encarrega del tema audiovisual i de la comunicació de la farsa. La nova comissió la completen tres noms més veterans: Dolors Baró, que ha dissenyat el vestuari de totes les Innocentades des del 1991, exceptuant el parèntesi de La Bodega Teatre; Josep Maria Grau Dosrius, l'únic supervivent de l'antiga comissió, on va entrar el 2014, i que porta la secció econòmica i les relacions amb l'Agrupació Cultural del Bages (entitat responsable d'aixoplugar la Innocentada); i Jesús Martínez Cruz, encarregat de l'escenografia i utillatge i dansaire de l'esbart a la Innocentada en 35 edicions.

Nova filosofia

Un cop engegada la nova comissió, explica Adrià Guitart, van tenir molt clar que la filosofia que volien que regís la nova etapa s'havia de sustentar en tres potes: la connexió entre les peces de ball i el teatre; premiar la qualitat en detriment de la durada; i posar a la venda les entrades a preus populars (15 euros, amb vals de descompte a 13). L'Agrupació Cultural del Bages, diu, ho va veure de bon ull, va acceptar el projecte i va començar la feina de buscar director. Una tasca que ha recaigut en el també manresà Jordi Gener (1985), que va estar vinculat a la Innocentada durant l'etapa organitzada per La Bodega Teatre, i que ha dirigit diferents treballs per al grup escènic Nostra Llar i per a MTM, i dues edicions d'Els Pastorets d'Els Carlins. Gener buscarà «un ritme ràpid» en un espectacle que és previst que duri una hora i mitja, sense descans. Amb la idea de «reunir un equip d'actors solvents», amb una desena de protagonistes -la majoria participants en edicions anteriors de la Innocentada-, Gener explica que no es vol perdre «l'essència de la Innocentada», amb l'humor com a tret distintiu. El cos de ball, destaca Ariadna Guitart, el formaran setze ballarins, deu noies i sis nois que són o han estat dansaires de l'Esbart Manresà. La creació coreogràfica la signa ella, amb la col·laboració de Lídia Cuberas, Anna Llobet i Sònia Serra. I tot i mantenir un cos d'actors central, per l'escenari acabaran desfilant una vuitantena de persones. Les més joves tenen 16 anys i són del cos de ball; els més grans ja han entrat en la cinquantena. La idea, remarcava la coreògrafa, és que Tens un do sigui per a tots els públics.

Pere Font, vinculat com a actor a les Innocentades dels anys vuitanta i, també, a la de l'any passat; i com a actor i director en els espectacles del 2014 ( L'alcalde i la cupletista), del 2015 ( Francesc, véns o no véns?) i del 2016 ( 1808: Crònica del paper socarrimat), explicava ahir que la nova Innocentada, la del 2018, és un «projecte diferent. Jo, en el seu moment, pel deute emocional amb l'Agustí [Soler i Mas, pare de la farsa], vaig voler respectar molt la seva filosofia: llarga durada, molts actors... Però els temps canvien i calia una renovació mantenint l'es- perit de la Innocentada». Amb Font, l'elenc principal el formen Ferran Junyent, Txell Vall, Lluís Barrera, Dani Pérez, Montse Mas, Iolanda Segura, Roger Cirera, Albert Giralt, Joan Domènech i Aina Font.

El futur

La nova comissió encara no té clar què passarà l'any 2019. Trobar una idea com enguany que permeti tirar-la endavant?; recuperar el concurs de guions? («que no sempre ha acabat de funcionar») o fins i tot, diu Alberti, tornar a escena «una obra de Soler i Mas»... Queda en suspens. De moment, Innocentada 2018.