Els valors literaris d'Agatha Christie (1890-1976) són tan qüestionables com indiscutible és la seva categoria d'icona popular, intensament associada al fenomen del misteri. El cinema torna a evocar la seva gegantina (i intemporal) figura i ara ens arriba una nova adaptació d'una de les seves novel·les més emblemàtiques, publicada el 1934, que ja vam poder veure a la pantalla gran amb la coneguda (i acceptable) versió rodada el 1974 per Sidney Lumet. Hercules Poirot ha de solucionar el cas més complex de la seva vida. Un homicicidi s'ha produït en el mític tren, quan el llegendari detectiu belga tornava d'Istanbul. Els dotze integrants del vagó on viatjava la víctima són els sospitosos.

Kenneth Branagh ja fa massa temps que ha deixat de ser aquell cineasta impetuós, personal i brillant (recordem perles com E nrique V i Hamlet) i ha esdevingut un assalariat més (tan complidor com gris) de la maquinària gegantina de Hollywood. I després de filmar inanitats com Jack Ryan: Operación Sombra i Thor, l'autor nord-irlandès s'ha embrancat en un thriller tan aplicat com escarransit que juga essencialment dues cartes: una resolució impactant i sorprenent (prohibit revelar la seva conclusió a qui la desconegui) i un repartiment més que luxós, que intenta emular la versió dels anys setanta i aplega estrelles de la talla, com Michelle Pfeiffer, Judi Dench, Willem Dafoe i Johnny Depp, entre d'altres. Això sí, Branagh (amb una impecable caracterització com a Hercules Poirot) és un intèrpret de cinc estrelles. És una veritable llàstima que el polifacètic autor de Morir todavía hagi renunciat a les ambicions creatives que el van convertir als anys noranta en un valor gairebé segur.

Estats Units, 2017. Suspens. 114 minuts. Direcció: Kenneth Branagh. Guió: Michael Green, basat en la novel·la d'Agatha Christie. Intèrprets: Kenneth Branagh (Hercule Poirot), Johnny Deep (Edward Rarchett), Josh Gad (Hector MacQueen), Derek Jacobi (Edward Masterman), Michelle Pfeiffer (Caroline Hubbard), Penélope Cruz (Pilar Estravados), Willem Dafoe (Gerhard Hardman). Manresa, La Seu, Abrera.