El periodista manresà Josep Maria Planes va morir el 24 d'agost del 1936, quan tenia 29 anys, per set tres disparats per un escamot de la FAI a la carretera de la Rabassada. Vuit dècades després del seu assassinat, un monòlit el recordarà en aquell indret, al Mirador de la Font Groga, a partir del dissabte 23 de desembre. El descobriment del monument, de dos metres d'alçada i que signa l'escultor manresà Ramon Jounou, serà la penúltima activitat promoguda per la Comissió Josep Maria Planes que va impulsar l'Any Planes per donar a conèixer un dels precursors del periodisme d'investigació a Catalunya i, sobretot, per aconseguir que que entrés a formar part de la Galeria de Manresans Il·lustres, una distinció atorgada enguany. El seu retrat es pot veure des del 14 de setembre passat al saló de sessions de l'ajuntament de Manresa. La cloenda de l'Any Planes es farà amb la instal·lació d'una placa commemorativa a la casa on va néixer, al carrer de la Canal, 26.

L'homenatge al periodista i escriptor manresà a la carretera de la Rabassada el promouen el Memorial Democràtic i la Comissió Josep Maria Planes i en el descobriment de la placa, el 23 de desembre, a les 12 del migdia, hi participaran el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas; l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, i el també manresà Jordi Finestres, periodista i biògraf de Planes. L'acompanyament musical anirà a càrrec del Quartet Brossa, que interpretarà peces musicals de cabaret dels anys trenta i l'acte el presentarà el periodista manresà Xavier Serrano.

Al llarg d'aquest 2017, l'Any Planes ha servit per posar a primera línia la vida i l'obra d'un periodista d'esquerres,catalanista i ferm defensor de la República però oblidat durant dècades. I ho ha fet a través, per exemple, de la primera exposició retrospectiva dedicada al manresà, que es va inaugurar a l'Espai 7 del Casino i que ha itinerat. Xer-rades sobre les diferents facetes d'un periodista polièdric i lectures teatralitzades dels seus textos han estat altres iniciatives de l'Any Planes.

Com arribar-hi el dia 23 i reserves

A les 10.30 h sortirà un autocar de l'estació d'autobusos Manresa Alta cap al Mirador de la Font Groga; i a les 11 h, de la plaça Catalunya de Barcelona. Per reservar plaça, cal enviar un correu a: memorialdemocratic@gencat.cat amb el nom, el nombre de persones i el telèfon de contacte.