WONDER

? Estats Units, 2017. Drama. 113 minuts. Direcció: Stephen Chbosky. Guió: Steve Conrad i Jack Thorne, a partir de la novel·la de R. J. Palacio. Intèrprets: Julia Roberts (Isabel Pullman), Owen Wilson (Nate Pullman), Jacob Tremblay (Auggie Pullman), Mandy Patinkin (Mr. Tush-man) i Daveed Diggs (Mr. Browne) Pantalles: Bages Centre (Manresa), Guiu (la Seu), París (Solsona) i Multicines (Abrera).

Els discapacitats físics són un filó més que apetible per als melodrames més excessius i llacrimògens. Un tipus de cinema relliscós perquè sempre està al límit del paternalisme més tremendista i sensacionalista. Wonder intenta apartar-se de la línia més vulgaritzada i dominant, però només aconsegueix el seu objectiu a mitges. El film adapta una reeixida novel·la de R.J. Palacio i relata les nombroses dificultats que té un infant amb una greu malformació facial, Auggie, per poder viure una dinàmica quotidiana mínimament normalitzada quan entra en una escola de secundària.

És inevitable pensar en la infravalorada Mask (Bogdanovich, 1985) a l'hora de seguir aquest fulletó sobre la diversitat funcional (i els prejudicis que sovint genera) que esdevé, com el treball (el deliciós i sorprenent Las ventajas de ser un marginado) que signà fa un lustre el seu autor (Stephen Chbosky), una oportuna i saludable reivindicació de la singularitat. Però mentre que el llargmetratge previ del realitzador nord-americà es sustentava en una frescor, una lleugeresa i una sornegueria que connectaven amb un cert cinema independent, Wonder abraça postulats (conceptuals i formals) més conservadors (i acomodaticis) i es decanta sense complexos pels cànons més ortodoxos de Hollywood. És cert que Chbosky evita la mirada més moralista i la desmesura més ensucrada, però la seva nova proposta no s'acaba de desempallegar del tuf més manipulador i sentimental i esdevé un intent parcialment frustrat de ser un drama familiar diferent. Un melodrama protagonitzat convincentment per un dels darrers nens prodigi del cinema americà, Jacob Tremblay, revelat a La habitación.