La publicació Illegal Times aplega en un número les il·lustracions de més de vint dibuixants de tot el món (del The New Yorker i The Guardian a Charlie Hebdo passant per premsa belga, portuguesa, palestina, espanyola) per denunciar la vulneració de drets en general, però en particular la vulneració de la llibertat d'expressió a Catalunya. La publicació neix de la cooperativa l'Apòstrof i del dibuixant berguedà Jaume Capdevila, Kap. Entre els participants, el manresà Manel Fontdevila.

El berguedà explicava ahir, en la presentació al Col·legi de Periodistes, que la publicació sorgeix «d'una certa indignació de voler denunciar una situació excepcional i complicada», i asse-nyalava que inclou «veus diverses i plurals que volen fer sentir i transmetre a la població que cal despertar i desvetllar consciències perquè els drets s'han de defensar de forma col·lectiva». Illegal Times també inclou articles d'una vintena d'activistes i representants de la societat civil, com ara els escriptors Jaume Cabré Marta Rojals, l'advocada basca Jone Goirizelaia, el periodista turc Hamza Yalc?in, la guionista Júlia Cot, el periodista David Fernàndez, l'economista Arcadi Oliveres, la periodista Natza Farré, l'activista Simona Levi, l'actor Sergi López, la pallassa Pepa Plana i el Col·lectiu Ronda, entre d'altres.

Segons els seus impulsors, Illegal Times és «una denúncia col·lectiva i plural, feta amb el llenguatge de la sàtira, que repassa tots els drets que ens van manllevant i posa el focus sobretot en les conseqüències de la censura i en la degradació del dret a la llibertat d'expressió». Segon Kap, molt crític, «hi ha la voluntat que la por s'instal·li en la societat i nosaltres hi hem de lluitar» i Illegal Times i fer acudits són «l'eina. Si un té por de dir qualsevol cosa, quin país és aquest?». «No hauríem de tenir por de fer coses normals, com dir el que un pensa o portar un llaç groc o votar un partit que no vol exterminar ningú». Segons el berguedà, no volen que la gent opini com ells, sinó que es plantegi les coses i reflexioni sobre l'escenari que plantegen.

Capdevila subratllava que el fet que va indignar més l'Apòstrof va ser un acudit sorgit de Charlie Hebdo. Per a l'il·lustrador, per lluitar contra l'humor hi ha dos camins. «Una és la indiferència, però indiferència de veritat, i l'altra és més humor. I això ho vam canalitzar amb la publicació Illegal Times». En aquest sentit, la gràcia de la publicació és el compromís, ja que «tots els dibuixants hi participen perquè estan compromesos amb unes idees i volen preservar aquests drets fonamentals». És per això que, remarcava, que hi ha dibuixants independentistes i altres que no ho són.

Entre els dibuixants que s'han sumat a la iniciativa hi ha Martin Rowson, col·laborador habitual de The Guardian; Coco (Corinne Rey) de Charlie Hebdo; Khalid Gueddar, dibuixant marroquí condemnat a tres anys de preso? per haver dibuixat la família reial del Marroc a la revista Backchich; l'escocès Terry Anderson, membre del comite? de direcció de l'organització Cartoonist's Rights Network International; la novaiorquesa Liza Donnelly, que col·labora amb The New Yorker i la CBS News; l'holandès Tjeerd Royaards, director de Cartoon Movement, plataforma de dibuixants d'arreu del món; Mohammed Sabaaneh, dibuixant i activista nascut a Kuwait i que col·labora al diari palestí Al-Haya Al-Jadida; Eneko, col·laborador d'El Jueves i Interviú; i dibuixants dels principals mitjans catalans i espanyols, com Fer, Azagra, Ferreres, Raquel GU i Ferran Martín.

10.000 exemplars

Illegal Times no té afany de lucre i totes les persones col·laboradores hi han participat de manera solidària. Coincidint amb el final de campanya electoral, se n'han distribuït 10.000 exemplars arreu de Catalunya i s'ha activat la web www.illegaltimes.org, des d'on es pot descarregar en PDF.