La intriga d'un crim al Pallars dels anys 60; la vida de tres generacions de dones d'una mateixa família al Vallès del segle XX; la història d'amor d'uns exiliats a la postguerra espanyola, i el relat novel·lat dels darrers dies de Walter Benjamin. Una d'aquestes quatre narracions guanyarà el Premi Amat-Piniella que es lliurarà el 22 de febrer a l'Auditori de la Plana de l'Om de Manresa, amb una actuació musical dels germans Arnau i Ferran Barrios, que interpretaran peces dels anys 30.

De moment, però, avui hi ha una prèvia que ja s'ha convertit en una cita clàssica del certamen: la presentació dels finalistes regada amb un tast de vi. La trobada per conèixer els arguments pels quals mereixen el premi les quatre novel·les finalistes tindrà lloc aquesta tarda a les 19 h a la sala d'actes del Centre Cultural el Casino. Enric Umbert parlarà de L'últim passatge de Walter Benjamin (Edicions 62) i J.N. Santaeulàlia ho farà de La sorra vermella (Proa). Ni Gemma Ruiz defensarà Argelagues ni Ramon Solsona explicarà Allò que va passar a Cardós, però en nom d'ambdós parlarà l'editor de Proa, Josep Lluch.

L'acte és obert a tothom i gratuït, i els assistents, a més d'escoltar els mèrits de les quatre obres aspirants al premi, podran fer un tast de diversos vins del celler Abadal, de la DO Pla de Bages. Abans de cada intervenció literària, un representant del celler glossarà el beuratge escollit per introduir la novel·la de la qual a continuació es tractarà.

El Joaquim Amat-Piniella de narrativa es concedeix a una obra publicada que tracti sobre moviments socials contemporanis. L'any passat el guardó se'l va endur Martí Domínguez per La sega. En el palmarès figuren noms com Jordi Coca, Rafel Nadal, Sílvia Alcàntara i Monika Zgustová.