La Llibreria Papasseit (carrer de Barcelona, 25) porta a Manresa la darrera producció de l'Arts Santa Mònica, una mostra fotogràfica dedicada a una generació que ha renovat la poesia en català, titulada Generació (H)original.

La inauguració de l'exposició, que comissarien Marta Huertas (autora de les fotografies) i Dídac Rocher, es farà divendres, a les 19.30 h, i anirà acompanyada de la presentació del llibre que l'acompanya -que és editat per LaBreu-, que recull la poesia d'una setantena dels poetes més destacats del país. La presentació tindrà la presència dels comissaris i de l'editora de LaBreu Ester Andorrà, i inclourà un recital de dos dels poetes retratats: Eduard Escoffet i Andreu Subirats, que presentaran els seus dos darrers llibres. El punt d'inici de Generació (H)original és al bar (H)Original del barri del Raval de Barcelona, que ha estat, al llarg de més de 16 anys, un dels centres neuràlgics de la poesia en llengua catalana.

Des de l'any 2001, i sota la direcció de poetes com Meritxell Cucurella-Jorba o Josep Pedrals, s'han reunit a l'(H)original els millors poetes catalans del moment, en una programació ininterrompuda que ha permès la presentació d'obra nova i, alhora, la creació d'un espai de reivindicació de poetes oblidats, marginats o referents, com també de reflexió. Generació (H)original, un projecte fotogràfic de Marta Huertas i Dídac Rocher, és un retrat coral representatiu d'aquest grup de poetes que ha orbitat al voltant de l'(H)original i que és testimoni viu d'un temps i d'una generació.

Del projecte fotogràfic, a més, se n'ha derivat un llibre editat per LaBreu Edicions, nascuda també a l'(H)original, per donar veu a aquesta mateixa generació de poetes. El llibre recopila, a més de les fotografies que configuren l'exposició, una selecció de l'obra de tots i cadascun dels 74 poetes de la Generació (H)original.

L'exposició es va inaugurar el juliol passat a l'Arts Santa Mònica i es va poder veure fins al 24 de setembre.