El final de l'adolescència i l'entrada a la realitat adulta constitueix un des períodes vitals més crucials, reveladors i màgics. Una etapa delicada (i transcendental) que ha estat plasmada en desenes de llargmetratges més o menys memorables. Lady Bird, l'opera prima en solitari de Greta Gerwig (va debutar el 2009 amb la desconeguda Nights and Weekends, codirigida per Joe Swanberg), s'apunta a aquest corrent amb un resultat final certament notori.

La nostra antiheroïna, Christine, és una noia de disset anys que es prepara per estudiar el darrer curs de l'institut a la ciutat (Sacramento) on s'ha acabat d'instal·lar la seva família. La protagonista té una personalitat diferent, uns conceptes existencials i unes inquietuds artístiques gens convencionals. Lady Bird -un dels films protagonistes dels Oscars- se sustenta en una premissa argumental gens original, repetida en nombroses pel·lícules que retraten les vicissituds de joves més o menys rebels, poc abans de donar el salt a la universitat. Però el film de la cineasta nord-americana sobresurt d'altres cintes que trepitgen el mateix terreny dramàtic perquè el seu tractament, summament subtil, enriqueix una crònica costumista, aparentment gens innovadora, amb tot un seguit de detalls aguts.

Gerwig (una musa del cinema independent, després d'haver interpretat Frances Ha i Mistress America) es revela com una observadora perspicaç i gens sentimental d'uns personatges en crisi. I així, la seva visió de Christine (i de la seva conflictiva i peculiar relació amb la seva mare) va molt més enllà dels clixés més còmodes (i mil vegades vistos). D'altra banda, Saoirse Ronan (va excel·lir en títols com Expiación i Brooklyn) sap copsar prodigiosament tota l'electricitat (i veritat) del seu paradigmàtic personatge.

LADY BIRD -Estats Units, 2018. Drama, comèdia. 94 minuts. Direcció i guió: Greta Gerwig. Intèrprets: Saoirse Ronan (Christine Lady Bird McPherson), Laurie Metcalf (Marion McPherson), Tracy Letts (Larry McPherson), Lucas Hedges (Danny O'Neill). Pantalles: Bages Centre (Manresa)