Mossèn Ramon Viladés i Llorens (Sant Mateu de Bages, 1940) ha estat reconegut amb el primer Premi d´Honor de la Cultura Berguedana 2018, segons ha pogut saber Regió7. Enguany el Consell Comarcal ha creat uns premis amb diferents categories per reconèixer la tasca d´agents culturals. El jurat del guardó que premia la trajectòria d´una persona a favor de la cultura berguedana ha decidit que enguany havia de ser per a mossèn Ramon Viladés, un home molt popular i estimat que ha fet una ingent tasca de preservació i divulgació del patrimoni cultural del Berguedà i del bisbat de Solsona al llarg de la seva vida. Aquest premi i els de la resta de categories del nou certamen es lliuraran aquest dissabte, 17 de març, a les 7 de la tarda, al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà.

Ahir, mossèn Viladés es declarava «content» pel guardó. Amb tot, deia que als premis «se´ls ha de donar la importància que tenen i ja està». Agraït pel premi però sense fer-ne escarafalls. «Quant et vas fent gran aquestes coses les relativitzes», raonava.

El setembre passat, Ramon Viladés va acomiadar-se de la seva tasca de capellà durant 52 anys al Berguedà, els darrers 19 a Avià. Des de l´emotiu comiat que li va fer el poble aleshores, Viladés viu en un pis tutelat d´una residència a Solsona. Però a més a més de mossèn, Ramon Viladés ha estat un puntal de la cultura berguedana. «Probablement és la persona que, d´una manera discreta però efectiva, ha fet més per la cultura del Berguedà en els últims 40 anys».

Així ho va declarar en el seu moment a Regió7 la historiadora Rosa Serra, directora de L'Erol, la revista de l´Àmbit de Recerques del Berguedà. Justament Ramon Viladés va ser un del cofundadors d´aquesta entitat l´any 1981 i de la seva revista L´Erol l´any 1982. Al llarg de la seva vida ha publicat sol o de forma col·legiada una vintena de llibres. En els diferents pobles o indrets on ha estat vicari o rector ha impulsat la restauració d´esglésies, la restauració de retaules i orfebreria o l´endreça d´arxius. També ha fet inventari del patrimoni religiós moble i immoble del bisbat de Solsona, acompanyat amb fotografies pròpies, una de les seves gran aficions.

Al seu dia, mossèn Ramon Viladés va donar a l´Arxiu Comarcal de Berga una col·lecció de 13.000 diapositives i 13.000 fotografies. Es tracta d´imatges que recullen fets quotidians. Així mateix, Viladés va ser pioner en l´estudi de les colònies tèxtils del Llobregat i investigador de l´època medieval.