El proper 29 de setembre farà 100 anys que es va inaugurar a Sallent -com també a Olot, Valls i les Borges Blanques- una de les quatre primeres biblioteques populars construïdes per la Mancomunitat de Cataluya. Fins aleshores, la localitat commemorarà aquesta fita amb un seguit d'actes centrats principalment en el món del llibre, que s'encetaran dissabte de la setmana vinent amb una trobada institucional i una representació teatral.

«El 56 % dels sallentins tenen el carnet de la biblioteca, és a dir, a la vora de 3.500 persones», va explicar ahir Quim Crusellas, director de la biblioteca Sant Antoni Maria Claret: «Segurament vivim el moment en què es fa servir més». Ubicat des del 1998 a l'edifici que va ser la fàbrica de la Casa Torres Amat, l'equipament té al darrere una llarga història que va començar fa un segle quan la Mancomunitat va escollir Sallent com una de les quatre seus de les primeres biblioteques populars que va posar en marxa.

Per commemorar aquesta fita, la localitat ha preparat un conjunt d'actes que ahir al migdia va exposar la regidora de Cultura, Anna M. Fernández. Dissabte vinent, després de l'obertura institucional, les actrius bagenques Tàtels Pérez i Mireia Cirera interpretaran l'obra Ens havíem barallat tant!, que posa en escena la trobada que van mantenir Montserrat Roig i Maria Aurèlia Capmany l'abril del 1991, pocs mesos abans que ambdues morissin de càncer.

El mes d'abril tindrà diversos focus d'interès, com la inauguració de l'exposició 100 anys de la Biblioteca. «Hi haurà fotografies antigues penjades als arbres del Passeig de la Biblioteca, que properament es dirà Passeig 1 d'Octubre», va apuntar Fernández.

El dia 20 d'abril, l'historiador sallentí Ferran Sànchez presentarà el llibre Sallent desaparegut, un nou volum de la col·lecció Catalunya desapareguda que publica l'editorial Efadós. L'obra és un recull fotogràfic que mostra com era la ciutat, sobretot durant la primera meitat del segle XX.

Dos escriptors de renom passaran per Sallent en els propers mesos. Empar Moliner parlarà de còctels -un art gastronòmic del qual és una fan declarada- i literatura amb els lectors, el proper 31 de maig. Com a cloenda del centenari, el periodista Antoni Bassas, que ha guanyat la darrera edició del Premi Josep Pla amb Bon dia, són les vuit!, serà el protagonista de la trobada anual dels clubs de lectura del Bages, el Berguedà i el Moianès.

L'alcalde, David Saldoni, també va voler destacar la digitalització de la revista Esparver, que s'edita a la localitat des del 1975. La presentació tindrà la presència de dos sallentins que ocupen càrrecs de responsabilitat en l'àmbit universitari: Ernest Abadal, degà de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, i Coro Pozuelo, vicegerent de la Universitat Pompeu Fabra.

D'altra banda, Ramon Garcia, tècnic d'Educació i membre de l'equip directiu de l'Ajuntament, va explicar que el logotip del centenari és un 100 obra de l'il·lustrador navassenc Valentí Gubianas. «Hi ha cent personatges que representen les entitats del poble i altres personalitats vinculades al municipi», va afegir.