L'arqueòleg, paleontòleg i vicepresident de la Fundació Atapuerca, Eudald Carbonell, afirma que l'espècie humana encara no ha aconseguit «humanitzar-se» i, de moment, «només som micos intel·ligents, ni més ni menys». El responsable de les excavacions de l'Abric Romaní de Capellades publica el llibre Elogio del futuro (Arpa) i assegura en una entrevista a Efe que «no serem humans fins que no adoptem una consciència crítica d'espècie».

L'obra és, segons Carbonell, un «assaig amb actitud de manifest», on convida a «pensar sobre nosaltres mateixos i a decidir com ha de construir-se el futur». El catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, premi Príncep d'Astúries d'Investigació el 1997, anima a prendre consciència que «som una sola espècie, l'homo sapiens, per la qual cosa tots som iguals, independentment de la nostra raça, cultura o religió».

«Aquesta consciència ens ha de portar a saber si volem caminar tots junts cap a algun lloc», defensa Carbonell, qui insisteix en la necessitat «d'intervenir a la societat perquè sigui crítica i no accepti tot el que li imposin». Una de les transformacions clau de la societat, apunta l'arqueòleg, és «la fi de la lluita de classes, que ha fet que unes minories extractives controlin i dominin la majoria». L'erradicació de la lluita de classes hauria de donar pas a «un sistema de pensament que beneficiï l'ecologia i les relacions», defensa.