PACIFIC RIM: insurrección

? Estats Units, 2018. Ciència-ficció. 111 minuts. Direcció: Steven S. DeKnight. Guió: Emily Carmichael, Kira Snyder, Steven S. DeKnight, T.S. Nowlin. Intèrprets: John Boyega (Jake Pentecost), Scott Eastwood (Nate Lambert), Cailee Spaeny (Amara) Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Yelmo (Abrera).

P acific Rim, estrenada fa un lustre, es revelà com una notable excepció en el Hollywood del segle XXI: una superproducció rodada amb energia i ànima. El seu director, Guillermo del Toro (el flamant guanyador de la darrera edició dels Oscars), cristal·litzà el seu particular homenatge al cinema fantàstic japonès i, més concretament, al subgènere de monstres (Godzilla seria la seva icona més famosa) que admirà a la seva infantesa. Cinc anys més tard, ens arriba la seva irremeiable seqüela, però, malauradament, el gran realitzador mexicà només hi exerceix les funcions de productor. L'acció de Pacific Rim: Insurrección succeeix deu anys després del relat narrat en el títol precedent i mostra la lluita d'una generació emergent de pilots, liderada pel jove Jake (fill del mític Stacker Pentecost), contra una nova invasió de criatures alienígenes.

Steven S. DeKnight (un guionista i director amb una llarga trajectòria televisiva) ha debutat a la pantalla gran amb una epopeia grandiloqüent que repeteix el mateix esquema de la pel·lícula original, però que queda, dissortadament, molt lluny dels seus resultats. Del Toro ha estat substituït per un vulgar artesà que s'ha limitat a perpetrar un foc d'encenalls, tan primari com escassament suggestiu, que no sap explotar amb un mínim d'enginy la premissa inicial. La posada en escena cerca descaradament l'espectacularitat més aclaparadora en cadascuna de les seves seqüències d'acció, però no aconsegueix transmetre en cap moment ni tensió ni emoció.

El pitjor que es pot dir d'aquesta rutinària continuació d'un film sucós és que sembla una cinta més de la mediocre franquícia Transformers. Som davant, doncs, de l'enèsima quincalla impulsada per la maquinària més sorollosa i estèril.