Daniel Calparsoro va integrar la generació de nous realitzadors (Bollaín, Medem, Bajo Ulloa, etc.) que van injectar de saba nova el cinema espanyol els anys noranta. La seva opera prima, Salto al vacío (1995), va ser un rabiós crit punk protagonitzat per una memorable Najwa Nimri, la musa de la primera part de la filmografia. Però la seva trajectòria creativa es va decantarpaulatinament per propostes més convencionals i, així, el cineasta basc va esdevenir amb el pas del temps en un artesà tan sòlid com poc estimulant.

La seva nova proposta torna a mostrar la seva passió pel thriller, el gènere que ha conreat en més ocasions. El aviso es compon de dos temps narratius: un relat succeeix el 2008 i un altre, deu anys més tard. Tracta d'un nen rep un inquietant missatge que l'alerta del seu imminent assassinat. D'altra banda, tenim un matemàtic malaltís que creu haver descobert una formula numèrica per evitar un crim.

El realitzador d' Asfalto ha embastat una intriga psicològica i laberíntica que ens submergeix en dimensions extranaturals i que també ens parla de qüestions socials (el bullying que pateix l'infant protagonista). Calparsoro ja fa molt de temps que ha renunciat a les seves inquietuds d'autor, però segueix sent un director capaç d'imprimir tensió i intensitat a les seves trames.

El seu darrer llargmetratge, inspirat en la novel·la reeixida de Paul Pen, funciona raonablement com un thriller absorbent, però la majoria dels seus ingredients reflexius resten, finalment, només esbossats. El aviso, com el treball anterior de Calparsoro ( Cien años de perdón), s'erigeix en un exercici de suspens tan efectiu i solventment interpretat (amb un potent repartiment, encapçalat per Raul Arévalo) com petit i superficial. Un embolcall correcte al servei d'un contingut escarransit.

Espanya, 2018. Thriller. 92 min. Direcció: Daniel Calparsoro. Guió: Jorge Guerricaechevarría, Chris Sparling i Patxi Amez- cua, a partir de la novel·la de Paul Penn. Intèrprets: Raúl Arévalo (Jon), Belén Cuesta (Andrea), Aitor Luna (Pablo), Aura Garrido (Lucia), Antonio Dechent (Héctor). Sergio Mur (David), Luis Callejo (Lisandro) i Julieta Serrano (Asunción). Música: Julio de la Rosa. Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Yelmo (Abrera).