El Festival Artístic del Barri Antic (FABA) va néixer l'any passat amb la intenció de revitalitzar el nucli històric de Manresa. Ho va fer a través d'un circuit que aglutinava les diferents programacions culturals dels locals del barri i amb una cloenda pensada expressament a l'antiga fàbrica de l'Anònima. Enguany, el FABA celebrarà la segona edició concentrant la programació en una jornada, el 12 de maig, en l'emblemàtic equipament municipal. I és que l'antic edifici de la Compa-nyia Anònima Manresana d'Electricitat (CAME) és el pal de paller d'un festival que vol reivindicar l'Anònima com a futura «fàbrica de creació i espai cultural», explicava ahir en la presentació del certamen el director del FABA, Jordi Jet Serra.

Si l'any passat la primera convocatòria del Festival Artístic del Barri Antic va servir per reunir diferents agents culturals del centre històric i, al llarg d'un mes, visibilitzar les activitats que s'hi duien a terme en els locals, enguany l'organització ha volgut, d'una banda, enfortir els vincles amb la primera elèctrica que va tenir la ciutat de Manresa, «un símbol del seu dinamisme industrial que ara reclamem per a l'art i la cultura» i, de l'altra, «refermar una línia artística», explica Jet Serra, que passa, d'una banda, per portar a Manresa propostes que habitualment no tenen cabuda en el circuit estable i, de l'altra, per ser una aposta pels noms locals, el km0 bagenc. Si el pressupost del festival, l'any passat, era d'un 7.000 euros (centrats en la festa de cloenda a l'Anònima), enguany pràcticament s'ha doblat, amb 13.000 euros, cofinançat al 50 % entre espònsors -Mahou com a principal mecenes i Remsa- i l'Ajuntament de Manresa, a més de col·laboradors.

11 concerts i 1 microteatre

El FABA portarà el 12 de maig, de les 10 del matí a les 2 de la matinada als dos escenaris de l'Anònima, una dotzena de propostes escèniques, onze de musicals i una de teatral. Per al director artístic del festival, Eduard Serra, el cartell s'ha confeccionat a partir de tres arguments: propostes inèdites; emergents i estrenes pensades per al festival. Com la que protagonitzarà el duet manresà Toia. «Tots els artistes compleixen com a mínim un dels requisits». De les propostes bagenques, sis grups musicals: Ara Nescio; Clazzics, Los Valientes i els esmentats Toia; el grup teatral T.U.P.P.E.R.S. i el Dj Grozza. Consolidats en l'escena alternativa però que no han tocat mai a la ciutat, sis més: Bigott (Saragossa); Blondie (Berga); Júlia (Alcoi); Renaldo & Clara (Lleida); The Crab Apples (Santa Eulàlia de Ronçana) i Mr. Rombo (Reus). A l'interior de la fàbrica actuaran els els grups locals i emergents, i a l'exterior, batejat com a escenari Mahou, les propostes foranes. L'any passat van passar per l'Anònima un miler de persones; en aquesta edició se n'esperen 1.500.

Festa prèvia al Puigmercadal

El FABA celebrarà una festa de presentació del festival el divendres 4 de maig al mercat de Puigmercadal, amb les actuacions, a les parades, del Dj Grozza i del grup d'Alcoi, Júlia. I paradistes del mercat es traslladaran el dia 12 a l'Anònima per muntar un espai gastronòmic. A més de música i teatre, el festival a l'antiga fàbrica es complementarà amb el mercat d'artistes i artesans Somiatruites; amb Pedra Toc, l'associació d'artistes joieres de la zona, i amb els artistes Berni Puig i Randy Tek, vinculats al projecte Murs Plàstics, que pintaran un mural a l'entrada de l'Anònima.

Com a novetat, el festival oferirà unes visites poètiques a la fàbrica per descobrir espais tancats al públic com els garatges, les carboneres i la xemeneia. Un itinerari amb la col·laboració del Centre d'Estudis del Bages i del Saltater-rats, amb poemes creats expressament per Joana Sargantana, Sergi Perramon i Núria Espill.