Un solsoní assegura que ha matat Franco. Així és el punt de partida de la novel·la que va guanyar el darrer Premi Sant Jordi i que el seu autor, Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) presenta avui a la tarda (19 h) a l'Espai Òmnium de Manresa, amb el també escriptor David Clusellas com a moderador de la vetllada.

La ficció de Lluís - Jo sóc aquell que va matar Franco (Proa)- imagina que Franco declara la guerra als aliats, l'any 1940, s'uneix a Hitler, creua els Pirineus i bombardeja el camp d'Argelers. Entre els refugiats que malviuen en aquest indret de nefasta memòria hi figura el solsoní Agustí Vilamat. La novel·la, explica l'autor francès, «és una venjança literària, inútil i vana, però m'he volgut pemetre el luxe de fer-ho».

D'altra banda, l'Espai Òmnium de la capital bagenca també serà escenari demà, dissabte, (19.30 h), d'una altra presentació literària: la novel·la La capsa de música (Ed. Mesclant), de l'escriptor manresà Agustí Franch. L'acte tindrà també les intervencions dels autors Llorenç Capdevila i Jordi Estrada i del periodista Carles Claret.

El llibre tracta sobre dues qüestions tant rellevants per a la condició humana com l'amor i el destí, a partir d'unes vides paral·leles. Franch s'ha revelat al llarg de la seva trajectòria com un autor polifacètic que combina gèneres diversos -humor, erotisme, etc.- i territoris narratius diferents, com la novel·la i el teatre.