La iniciativa del Col·lectiu Desvalls, entitat manresana nascuda per a la defensa dels Països Catalans, portarà a Manresa, el dissabte 21 d'abril, la jornada nacional d'homenatge a l'escriptor Joan Fuster (Sueca, la Ribera Baixa, 1922-1992), en els 25 anys de la seva mort.

L'acte de cloenda del programa d'activitats realitzat des de l'octubre sobre l'assagista de Sueca té el suport en l'organització de la Fundació Irla i la Fundació Independència i Progrés, amb la col·laboració d'Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana, el Congrés de Cultura Catalana i l'Ajuntament de Manresa. Tot i que s'han fet altres actes a València i Catalunya per recordar la figura de l'intel·lectual, la «potent» jornada manresana, titulada Joan Fuster, mesura de totes les coses, és considerada d'abast nacional per la participació d'entitats d'àmbit de tot el país, va destacar ahir Jordi Torra, del Col·lectiu Desvalls, en la presentació del programa.

La jornada matinal, que tindrà lloc a l'auditori de la Plana de l'Om, inclourà la ponència El llegat polític i intel·lectual de Joan Fuster, a càrrec d'Antoni Furió, catedràtic d'història medieval de la Universitat de València; l'espectacle músicoteatral La mata de jonc, basat en aforismes de l'intel·lectual i a càrrec de la companyia bagencomoianesa La Veurem Teatre; i un debat sobre la vigència del concepte fusterià dels Països Catalans, protagonitzat pel periodista de Borriana David Miró (subdirector del diari Ara) i el músic i escriptor berguedà Francesc Ribera Titot. Estarà moderat per la periodista manresana Aina Font Torra.

A més a més, dimecres vinent, tindrà lloc a l'Espai Òmnium (19 h) una conferència a càrrec d'Eliseu Climent, promotor cultural i empresari dels mitjans de comunicació valencià, que farà un repàs de la seva llarga i estreta coneixença amb Joan Fuster. Climent és el presidentd'honor d'Acció Cultural del País Valencià, entitat que va ser presidida en la seva fundació (1978) per Fuster, considerat com un dels assagistes en català més importants del segle XX. La seva obra més influent és l'assaig històric Nosaltres, els valencians.