La novena edició del cicle de concerts a temples romànics portarà els amants de la música i l'art a Sant Vicenç de Cardona, a l'església parroquial de Balsareny, a la de Sant Fruitós, a l'anoienc castell de Boixadors i a l'església de Sant Pere Salllavinera. Organitzat pels Amics de l'Art Romànic de Bages, «Música i romànic» es va presentar ahir al carrer del Balç de Manresa amb la mateixa filosofia amb què va néixer: «Posar a l'abast del públic les esglésies i els temples romànics menys coneguts i emblemàtics», explicava Josep Llobet, fundador i vicepresident de l'entitat, i omplir-los «de la música adequada a cada espai» amb un denominador comú: «L'espiritualitat», subratllava el coordinador del cicle, Albert Galbany. «L'equilibri» d'una tria «eclèctica» és un dels puntals de l'èxit d'un cicle amb clàssica, contemporània, antiga i músiques del món.

Aquest any, com a novetat, s'incorpora l'Anoia -és la segona vegada que se surt de la comarca bagenca, la primera va ser a Serrateix, el Berguedà-, repeteix per segon cop Sant Vicenç de Cardona i s'estrenen les esglésies parroquials de Balsareny i Sant Fruitós. Els quatre concerts del cicle es faran del 28 d'abril al 10 de juny i abans de cada recital un especialista en el temple farà una visita guiada: Laura de Castellet (Cardona), Ramon Carreté (Balsareny), Jordi Julià (Sant Fruitós) i Castell de Boixadós i església de Sant Pere Sallavinera (Montserrat Noguera).

El cicle començarà el 28 d'abril a Sant Vicenç de Cardona, una de les mostres més emblemàtiques de l'arquitectura romànica catalana, que serà l'escenari del drama litúrgic Ordo Virtutum, compost a mitjan segle XII per Hildegarda de Bingen i que serà interpretat per Ardit Ensemble. El segon concert serà el 12 de maig a l'església parroquial de Balsareny, un temple originari del XIII, reedificat de nou als segles XVI-XVII i del qual, subratllava Llobet, resten pocs «elements romànics». Hi actuarà el trio d'Atzar, amb una proposta de sons mediterranis amb dosis de jazz i flamenc.

A Sant Fruitós, el 27 de maig, es podrà escoltar el duet format per la soprano manresana Assumpta Mateu i Gregori Ferrer (clavicèmbal) amb un programa de cançons tradicionals i obres de Villa-lobos, Mozart i Brahms. Actuaran a l'església parroquial, d'orígen romànic (segle XI) i «amb molta història». El cicle es clourà el 10 de juny al Castell de Boixadors i l'església de Sant Pere Sallavinera, un espai, remarcava Galbany, amb una «gran acústica» que permetrà escoltar un programa de músiques del món que signaran el grec Christos Barbas i l'italià Guillermo Rizzotto.