campeones

? Espanya, 2018. Comèdia dramàtica. 100 minuts. Direcció: Javier Fesser. Guió: David Marqués i Javier Fesser. Intèrprets: Javier Gutiérrez (Marco), Itziar Castro, Luisa Gavasa, Athenea Mata, Daniel Freire. Pantalles: Bages Centre (Manresa) i Yelmo (Abrera).

Javier Fesser ha practicat un triple salt mortal sense xarxa amb el seu cinquè llargmetratge, en què s'ha atrevit a fusionar dos dels subgèneres més relliscosos i declaradament suïcides: el cinema esportiu i el protagonitzat per discapacitats. Campeones ens submergeix en l'aventura personal que emprèn un prestigiós entrenador de bàsquet, Marco, quan es veu obligat per una mesura penal a preparar un equip de discapacitats intel·lectuals.

La trajectòria del notable realitzador espanyol està marcada per la seva irresistible atracció per les singularitats més excèntriques i naïf. Fa vint anys ens va sorprendre amb un dels debuts més surreals i genuïns ( El milagro de P. Tinto) i fa una dècada ens va fascinar amb un dels títols espa-nyols més misteriosos i agosarats de les últimes dècades ( Camino). El seu nou treball podria semblar, d'entrada, una claudicació comercial, però segueix sent coherent amb els seus principis artístics. Campeones abraça sense complexos els patrons del cinema popular, però, malgrat alguns enfocaments massa simples (la relació del protagonista amb la seva muller i la seva mare), destil·la una sinceritat, una valentia i un rigor inusuals en aquest tipus de pel·lícules. La veritable estrella de la funció no és el sempre impecable Javier Gutiérrez, que està en el moment més àlgid de la seva car-rera, sinó la colla d'actors no professionals i amb discapacitat intel·lectual que interpreten amb una desimboltura convincent els gags més sucosos. L'humor emotiu i gens paternalista amb què observa les persones diferents esdevé el punt més fort d'una crònica humana, tan petita i senzilla com adorable, que assoleix el seu clímax (en el partit final) quan Fesser ens descobreix quin és el veritable sentit de guanyar.