El projecte VOZES, de l'Associació Músics per la Pau i la Integració, ha estat reconegut amb el premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2018, segons van anunciar ahir l'organització del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (Clam) i promotora del guardó. El premi el lliurarà la perodista Mònica Terribas, el diumenge 29 d'abril, a les 12 del migdia, a l'Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, en un acte on gairebé un centenar de joves i infants de l'entitat guardonada oferiran un petit concert.

Després de valorar diverses candidatures, el jurat va decidir atorgar el premi a VOZES «perla seva feina de foment de la integració d'infants i joves a través de l'ensenyament musical als diferents districtes de la ciutat de Barcelona». Per al Clam, aquest projecte «respon perfectament al missatge i l'actitud vital que guia l'obra del bisbe Pere Casaldàliga i, per tant, la fa mereixedora del premi que du el seu nom en aquesta 15a edició». VOZES és un projecte musicosocial que des de l'any 2004 treballa per apropar la música i l'art a infants i adolescents de barris amb dificultat d'accés a la cultura, a través de la formació musical gratuïta i la cessió d'instruments. Fundat per Pablo González, alumne avantatjat del Sistema d'Orquestres i Corals de Veneçuela, VOZES actualment proporciona formació a més de 500 infants i adolescents als districtes de Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu, Ciutat Meridiana, Vallbona, Trinitat Nova, el Besòs i elMaresme, la Pau, el Bon Pastor, Trinitat Vella, etc.

El projecte té diferents formacions artístiques: tres orquestres simfòniques, tres corals, una orquestra de guitarres, una batucada i altres petits grups de cambra. Es treballa des de l'aprenentatge col·lectiu. Els infants i adolescents accedeixen a través de qualsevol dels 14 espais VOZES, generalment públics (escoles, instituts, centres cívics, etc.), on es realitzen activitats musicals diverses. Un cop aquí, l'infant o adolescent s'inicia a través del cant coral, per posteriorment, si ho vol, accedir a la formació instrumental.