Amb un fons que atresora més de tres mil títols des del 1950, Publicacions de l'Abadia de Montserrat és un segell de referència en l'estudi de la història i la cultura catalanes. A més del llibre de Díaz, també presenta Catalunya sota la dictadura, un text que el periodista Artur Perucho va publicar el 1930 i no s'havia tornat a reeditar fins ara. El volum documenta amb detall la repressió del règim de Primo de Rivera contra la població, la llengua i les institucions catalanes.

En un altre àmbit, destaquen dos epistolaris: Els dos principals consellers de Mercè Rodoreda: Obiols i Sales i Epistolari Sebastià Juan Arbó i Joan Sales (1966-1982). En el primer, les cartes fan incidència en l'anàlisi i la consideració de l'obra de Rodoreda; en el segon, es pot resseguir l'intercanvi d'opinions i vivències narrades entre dues figures cabdals de les lletres catalanes. Sense abandonar el territori de la llengua, una altra novetat és Tant de gust de conèixer-lo, senyor Fabra, una petita biografia amb fragments comentats de Pompeu Fabra.

Els dos volums de la biografia de Vidal i Barraquer i l'inventari toponímic Noms de casa del Bruc i la tipologia arquitectònica dels seus edificis són altres aportacions de Pamsa de cara a Sant Jordi, com també ho són els tres títols per al públic infantil que s'anoten en la relació que hi ha sobre aquestes línies.