Primer va ser la cuca de llum, amb dos exitosos lliuraments, després l'esquirolet i ara, el borinot. Aquest insecte, que sol ser «poc estimat», té nom, Merlot, i una història en format de conte que signa Pilar Arnaus (Calders, 1962), mestra de la Joviat de Manresa i autora del text que il·lustra la barcelonina Maria Vela. Merlot, el borinot suposa, també, la primera col·laboració entre escriptora i dibuixant, i el llibre, bellament autoeditat, és finalment al carrer després de romandre al calaix des de fa set anys.

Arnaus és l'autora de tres contes més: La cuca de llum i La cuca de llum descobreix el Nadal, creats en col·laboració amb la il·lustradora Lluïsa Cruz -companya d'Arnaus a l'escola manresana- i editats per Barcanova. I, també, de L'esquiroret, que es va autoeditar ara fa tres anys. Una opció que ha tornat a triar Arnaus, ara amb Vela, després de la dificultat de trobar editorial. De fet, Merlot, el borinot -imprès a Gràfiques Ister, de Moià- no té res a envejar a qualsevol publicació editorial i es podrà adquirir, exclusivament, a la llibreria Rubiralta de Manresa, al preu de 9 euros. Editat amb la col·laboració de la Joviat, el conte, explica Arnaus, s'adreça als primers lectors, de 4 i 5 anys, però pot acompanyar perfectament la lectura d'avis, pares o germans perquè «amb els dibuixos de la Maria, nets, senzills, ple de detalls i acolorits, que capten molt bé les expressions, s'entén tot». De fet, com ja va fer amb el seu darrer llibre, Merlot, el borinot conte dues lecures: la més senzilla, amb lletra de pal, i l'ampliada, amb lletra lligada. I per què, el borinot? Arnaus explica que ha triat aquest insecte per tres motius: «És poc estimat, és molt desconegut i d'ell podem aprendre moltes coses». Per exemple que els borinots volen «per convicció, perquè pel volum del cos no ho podrien fer». Són «forts i valents i tenen confiança en ells mateixos», valors perfectament traslladables a petits i a grans.

Arnaus, que participarà divendres en la Revetlla de Sant Jordi d'autors locals al Casino, presentarà el conte el 26 d'abril al matí, a la Joviat, per als alumnes de parvulari, i el dia 28 (17 h), al Centre Cívic de Calders.