Quan Òmnium Cultural del Solsonès va començar a organitzar el certamen deu anys enrere, es va trobar amb les dificultats afegides de la quantitat d'habitants que hi ha a la comarca, al voltant d'unes tretze mil persones, i la distància respecte als nuclis urbans grans.

Tot i així, va suposar un repte motivador per a l'entitat i per a la comarca, ja que el Solsonès té un intens batec cultural. Els premis Drac, a la vegada, han donat a conèixer les arrels rurals del ter-ritori a escala nacional.

L'objectiu dels guardons és, segons Òmnium Cultural del Solsonès, estimular la pràctica de l'escriptura catalana i donar suport a la cultura del nostre país. Per això, són uns premis adreçats a tots els territoris de parla catalana i a tothom que vulgui escriure en català, amb un jurat altament reconegut que valora les obres. A més, la data sol coincidir amb el cap de setmana proper a la diada cultural de Sant Jordi.

Els guardonats dels premis Drac han estat, fins al moment, un total de divuit. En l'edició de l'any 2017 es van emportar els reconeixements Cristina Álvarez Roig, amb Música de Posidònia, en la categoria de poesia, i Joan Graell i Piqué, amb Quinze voltes malgrat tot, en narrativa.