Arnau Tordera, el carismàtic líder del grup Obeses, i Magí Cany-elles, multiinstrumentista i especialista en la tenora, van ser guardonats ahir amb el 3r premi Teresa Rebull, un certamen de projectes de producció musical en cultura popular i tradicional que organitzen l'Espai Marfà de l'Ajuntament de Girona, la Fundació Casa de la Música del Gironès i la Fira Mediterrània de Manresa. Els dos artistes han merescut el favor del jurat amb l'espectacle Les cançons seran sempre nostres i succeixen en el palmarès Carles Belda i Carles Sanjosé, que van guanyar el 2016 amb Càntut, i Maika Makovski, que l'any passat va convèncer el jurat amb CarMenKa.

«Un dels objectius del nostre projecte és normalitzar el repertori de la música tradicional», va explicar ahir Magí Canyelles a la seu de la Fundació Mediterrània, a la capital bagenca. El certamen està guardonat amb una aportació econòmica de 5.000 euros per finançar el desenvolupament de la idea presentada i dóna dret a una estada de creació a Girona i a l'estrena del muntatge en el marc de la Fira Mediterrània, que viurà la 21a edició del 4 al 7 d'octubre.

Des de fa ja tres anys, el premi Teresa Rebull vol posar en contacte la música tradicional i els creadors contemporanis. Canyelles i Tordera només havien coincidit en una ocasió, quan el primer va participar en la cançó La Ben Plantada, de Zel, el segon disc del grup Obeses. «Em va semblar molt interessant posar en contacte dos àmbits estètics tants diferents com la sardana i el rock», recorda Tordera.

La voluntat de tornar a col·laborar es va concretar en la proposta Les cançons seran sempre nostres, que va prendre com a punt de partida el llibre Explica'm una cançó: 20 cançons tradicionals catalanes, que el musicòleg Jaume Ayats, actual director del Museu de la Música, va publicar el 2009 en el segell Rafael Dalmau Editor. En les seves pàgines, l'autor hi explica els orígens, els usos i altres curiositats de peces com Els segadors -amb la seva connotació eròtica-, El Joan petit quan balla, La filadora, Caterina de Lió i Rossinyol que vas a França, entre d'altres.

«Normalitzar la música tradicional no vol dir fer veure que és normal, sinó potenciar-la activament», va apuntar Canyelles. Per aquest motiu, Les cançons seran sempre nostres proposarà una mirada actualitzada a les peces escollides -una tria encara per concretar- i optarà per les versions «més autèntiques» en els casos en què han arribat fins avui lletres diferents i adaptacions elaborades en diferents indrets dels territoris de parla catalana. «Volem acostar públics, el de la música d'arrel i el de la moderna», va dir Canyelles.

El projecte s'estrenarà durant la Mediterrània i tindrà la presència de Joana Gumí (violí i acordió diatònic), Arnau Burdó (veu, teclats i electrònica) i Maribel Rivero (veu i contrabaix). Antoni Font col·labora com a director escènic, escenògraf i il·luminador.

El director artístic de la fira, David Ibáñez, va explicar que el projecte que va inaugurar el premi va tenir un llarg recorregut, mentre que Makovski els ha reconegut que el guardó va reorientar la seva trajectòria. CarMenKa ha canviat de management i està previst que es facin concerts a Macedònia.