un sol interior

? França i Bèlgica, 2018. Comèdia romàntica. 95 minuts. Direcció: Claire Denis. Guió: Christine Angot i Claire Denis. Intèrprets: Juliette Binoche (Isabelle), Xavier Beauvois (Vincent) i Nicolas Duvauchelle (l'actor). Pantalles: Bages Centre (Manresa), Guiu (la Seu) i Mont-Àgora (Santa Margarida de Montbui).

Claire Denis s'erigeix en una de les realitzadores més contundents, ferotges i saludablement extremes (els incondicionals de Sitges encara recorden la disbauxa gore del seu Trouble Every Day) que ens ha proporcionat el cinema europeu en les últimes tres dècades. La filmografia d'aquesta cineasta major ha arribat, malauradament, en poques ocasions a les sales comercials del nostre país. Hem de celebrar, doncs, que s'hagi pogut estrenar a casa nostra el seu darrer (i excel·lent) títol, Un sol interior.

Aquest film, inspirat lleugerament en Fragments d'un discurs amorós (un text del filòsof Roland Barthes), ens apropa a Isabelle, una pintora divorciada que, malgrat tot un seguit d'experiències decebedores, segueix cercant l'amor en cadascun dels homes que va coneixent. El llargmetratge s'inscriu en un tipus de cinema intimista (els retrats de dones madures amb crisis emocionals més o menys intenses) que ens ha donat en el cinema modern un bon grapat de títols memorables.

Un sol interior apareix com una de les creacions més assequibles de la seva potent filmografia, però això no vol dir ni de bon tros que hagi abaixat el seu llistó creatiu. La seva nova proposta flirteja contínuament amb els clixés del subgènere que conrea, però s'enlaira per sobre d'ells i aconsegueix un estudi íntim de l'ànima femenina que sap conciliar, amb una lucidesa fresca i incisiva alhora, la profunditat analítica i l'humor catàrtic. L'autora de 37 rhums sustenta la seva radiografia perspicaç i corprenedora en la meravellosa composició d'una incommensurable Juliete Binoche (una de les grans dames del cinema modern), que es despulla (dramàticament) en un exercici interpretatiu d'una sinceritat i d'una valentia brutals. Bella i imprescindible.