Després de la inauguració, ahir, amb el film Lucky, de John Carroll Lynch, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, que se celebrarà fins al 6 de maig, projectarà en el seu primer cap de setmana la meitat de la cinquantena de pel·lícules que es podran veure en aquesta edició, que té com a eix temàtic la «Revolució tecnológica i el bé comú». Una xifra que ha crescut el 20 % respecte de l'edició passada. Les projeccions del Clam, que arriba a la 15a edició, es faran a l'Espai Plana de l'Om (Manresa), la Creueta (Navarcles) i al local Catalunya (Avinyó).

Per cinquè any, el Clam celebra el concurs de llargmetratges amb obres de rigorosa estrena i inèdites a les sales de projecció de Catalunya. En total, en aquesta edició es van rebre 80 llargs a concurs, entre els quals se'n van seleccionar 8 finalistes que lluitaran pel primer premi, pel premi especial del jurat i pel premi del públic. Són, tots ells, films que posen el dit a la nafra de les desigualtats i els col·lectius amb més risc d'exclusió social. Aquest primer cap de setmana se'n projectaran tres. Són aquests:

Huellas del tiempo. L'Argentina, 2016. Drama, 62 minuts, VOE. Direcció: Martin Ferrari Freire. Intèrprets: Juan Palomino, Pablo Gianello, Toto Amaya Alberto. Les noves autoritats del manicomi implementen nous mètodes de tractament. Un metge acabat d'arribar de Buenos Aires ajuda un vell pacient a recuperar la memòria. Emprendran un viatge per l'interior de la província de San Luis per buscar els seus familiars. Dissabte, 17 h. Espai la Plana de l'Om.

Un jour ça ira. França, 2018. Documental, 86 minuts, VOSE. Direcció: Stan Zambeaux, Edouard Zambeaux. Djibi i Ange, dos adolescents del carrer, arriben a l'arxipèlag, un centre d'acollida d'urgència al cor de París. El film porta a l'espectador a submergir-se en el cor d'un centre que ofereix una manera innovadora d'acollir les famílies al carrer. Dissabte, 17 h. La Creueta .

Horse riders. Macedònia, 2017. Drama, 85 minuts, VOSE. Direcció: Marjan Gavrilovski, Intèrprets: Nikola Kuzelov, Boban Kuleski, Dolores Popovic. Horse riders és la historia de tres joves sense llar, un d'ells discapacitat, a la recerca de la felicitat. L'Alec i en Muppet passen el dia sota un pont. Sense les condicions bàsiques, viuen en un món imaginari de fantasia. Però quan aparegui la Sarah, tot es capgirarà. Diumenge, 17 h, La Creueta.