Aquesta nit torna a obrir el festival de festivals. Canes celebra la seva edició número 71 amb nombrosos canvis que han despertat la inquietud del sector. Qualsevol novetat per petita que sigui altera aquest certamen que se celebra a la ciutat francesa amb un mercat que decideix els títols que veurem durant tota la temporada i una programació que marca els cineastes que esdevindran uns referents del setè art.

Per això va resultar colpidor veure l'anunci d'una secció oficial que deixa fora els habituals noms coneguts i que vol provocar un relleu generacional. Potser serà una aposta per un festival més rigorós a nivell qualitatiu i que, malgrat tot, no ha evitat sumar en la competició oficial els nous títols de cineastes del valor de Jean-Luc Godard, Jafar Panahi, Lars Von Trier, Nuri Bilge Ceylan, Spike Lee, Jia Zhang-ke i, entre d'altres, Alice Rochwacher, qui sembla tenir moltes possibilitats de gua-nyar la Palma d'Or si fem cas dels rumors que s'escampen.

El que sí que sabem segur és que enguany el cinema produït per espanyols tindrà més pes del normal. L'actor Javier Bardem i l'actriu Penélope Cruz inauguren Canes 2018 aquest vespre amb el nou film d'Asghar Farhadi, Todos lo saben, mentre clausurarà l'esperada The man who killed Don Quixote, de Terry Gilliam. També hi haurà lloc per a Petra, del català Jaime Rosales, que inclou en el seu repartiment Àlex Brendemühl i Barbara Lennie, Carmen y Lola, de la madrilenya Arantxa Echevarría, i la molt prometedora cinta d'animació Un día más con vida, de Raúl de la Fuente i Damian Nenow.

Entre els plats forts d'aquest any podem trobar el 50 aniversari de la mítica 2001 de Stanley Kubrick, presentada per Christopher Nolan en una nova còpia remasteritzada, el centenari del naixement del mite Ingmar Bergman, acompanyat per dos nous documentals sobre la seva figura, i l'estrena mundial del nou film de Star Wars, que aborda les aventures en solitari del valent i pocavergonya Han Solo.

En definitiva, moltes raons totes elles per seguir pensant que, malgrat els canvis que s'operen en la indústria cinematogràfica, Canes continua essent encara el festival de festivals.