Cineclub Manresa dedica dijous (20 h, Espai Plana de l'Om) una taula rodona a parlar de la tasca dels muntadors cinematogràfics. Es tracta, a més, d'una de les professions relacionades amb el cinema que tenen més presència femenina. Per això s'ha convidat tres joves muntadores catalanes, dues de les quals han participat en les pel·lícules catalanes més premiades darrerament. Ana Pfaff s'ha encarregat del muntatge d' Estiu 1993; i Ariadna Ribas, de Julia Is. La tercera ponent serà Anaïs Urraca, responsable de muntar 7 raons per fugir, dels manresans Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras. L'acte serà moderat per Ariadna Torres, diplomada en direcció cinematogràfica i membre de Cineclub.

Pfaff va guanyar el Gaudí al millor muntatge per Estiu 1993 i va estar nominada als Goya. La pel·lícula de Carla Simon va iniciar la trajectòria amb el premi a la opera prima a la Berlinale. Pel que fa a Ribas, és comuntadora de Julia Ist, l'opera prima d'Elena Martín per la qual va estar nominada als Gaudí. Ribas ha fet diversos treballs en l'equip de muntatge i postproducció d'Albert Serra, com La mort de Lluís XIV o Història de la meva mort. Totes dues formen part del col·lectiu Dostopos, on, com a creadores de les seves peces, treballen la relació entre música i imatge en formats com el videoclip, la videoprojecció o el documental, usant tècniques com el found footage, el collage animat, la manipulació de negatiu o els formats domèstics.

Projecció de «Trinta Lumes»

Inicialment estava prevista la presència de Diana Toucedo, comuntadora de Julia Ist, però serà baixa per motius professionals. Diumenge (18.30 h, Espai Plana de l'Om), en el marc del D'A Film Festival Barcelona, es projectarà, abans de la seva estrena comercial, Trinta Lumes, pel·lícula dirigida per Toucedo, i amb muntatge d'ella mateixa i Ana Pfaff. Reconeguda amb el premi de la crítica, és un viatge cap a un món que desapareix, vist des de la perspectiva d'una nena de 12 anys i el seu millor amic.

Cineclub Manresa, que l'any passat va dedicar un cicle als 25 anys de la mort del director de fotografia català Nèstor Almendros que va tenir gran acollida, ha decidit dedicar cicles a diferents professions relacionades amb el cinema, veient que es parla molt dels directors, però poc dels altres professionals del sector. Enguany es dedica als muntadors, que «són els que decideixen, amb estreta col·laboració amb els directors i/o productors, quines imatges veurà l'espectador, i el seu ritme».