enverinades

? Direcció i text: Àngels Aymar. Intèrprets: Àngela Jové, Sílvia Sabaté i Blanca Pàmpols. Sala Versus Glòries. Barcelona.

Tres especialistes es retroben per elaborar un informe sobre les descobertes realitzades al voltant d'alguns dels contes més famosos de la tradició occidental. Les especialistes indaguen en els orígens de la Bella -lligada sempre a la Bèstia-, la Blancaneus i la Ventafocs i exposen, alhora, fragments biogràfics que porten l'espectador a plantejar-se fins a quin punt la vida i la narració s'entrelliguen fins a extrems impensables. Amb aquest suggerent punt de partida, la Sala Versus Glòries ha iniciat nova etapa.

A l'entorn de la plaça de les Glòries, des del 1995 obre les portes el Versus, un teatre de petit format que ara comença un nou camí. Ramon Godino i Jofre Blesa agafen el relleu d'Ever Blanchet, fundador de la sala, i proposen un espai que, mantenint l'estructura original i les 96 butaques, vol donar una oportunitat als dramaturgs catalans -a la segona part de l'any, hi estrenarà el surienc Roc Esquius- i a disciplines com la màgia, la dansa i la música.

La primera proposta és Enverinades, un text fruit del treball de documentació d'Àngels Aymar al voltant d'uns contes que coneixem en una forma que no sempre ha estat la mateixa. L'edició literària i el cinema han fixat en el nostre imaginari uns relats amb uns valors concrets: però la nar-ració oral precedeix les històries. I en aquest pòsit hi ha la veritat d'uns contes que, evolucionant, servint a uns contextos concrets, diuen molt més de cadascun de nosaltres del que la fantasia literària pot fer creure.

En aquest punt d'identificació, amb les històries contades, trobem les tres expertes explicant la seva vida. Totes tres eren nenes felices, però alguna cosa va canviar. Si la Blancaneus, en les seves diverses versions, parla de com eren els nostres avantpassats, també ho fa de nosaltres mateixos. Des del primer moment, qüestionant la veritat oficial, l'obra manté l'interès en un clima de confessió que atrapa l'interès de l'espectador. El nou cicle que enceta l'entranyable i necessari Versus ha començat amb molt bon peu.