Manuel de Pedrolo (l'Aranyó, 1918 - Barcelona, 1990) va ser un autor prolífic que va exposar literàriament el seu punt de vista sobre el món i el país tant en la ficció novel·lesca com en la dramatúrgia teatral. Una de les peces més reconegudes de l'escriptor, Situació bis, es podrà escoltar avui en una lectura dramatitzada que la Coordinadora de Teatre de la Catalunya Central realitzarà, oberta al públic, amb motiu del centenari de l'Any Pedrolo i coincidint amb el Dia de l'Associacionisme Cultural, que es commemora el proper dilluns.

«Té una manera de dir les coses subjectiva que manifesta el que pensava sobre la política, les lleis, la justícia, la repressió, etc.», explica Francesc Parcerisas, que coordina l'acte d'aquesta tarda. La trobada tindrà lloc a partir de les 18.30 h, al Centre Cultural el Casino de Manresa, i tindrà la presència del filòleg Lluís Calderer, que presentarà la figura de Pedrolo, la seva obra i moderarà el col·loqui que tindrà lloc després de la lectura dramatitzada.

La celebració, enguany, del centenari del naixement de Pedrolo està donant certa visibilitat al seu extens llegat literari. Diverses editorials han reeditat els seus llibres, però el corpus teatral de l'autor de la Segarra no té la mateixa fortuna. Parcerisas recorda haver vist funcions de l'escriptor els anys 80 i 90 als Carlins. «Eren uns anys en què les seves obres es representaven més», afegeix.

Situació bis té un elevat component de crítica social i parla de «la gent conscienciada que, quan arriba al poder, actua igual que aquells a qui criticaven». La lectura anirà a càrrec d'un grup d'actors i actrius de diverses compa-nyies de teatre de la Coordinadora, que aplega formacions de les comarques del Bages, el Berguedà i el Solsonès. L'entitat ja va mostrar el seu vigor el març passat amb les actuacions que va dur a terme a Manresa, tant a l'interior del carr-er del Balç com al teatre Els Carlins.