El Sónar dels 25 anys ha arrencat aquest dijous al recinte de Montjuïc de Fira Barcelona amb actuacions, entre d'altres, com les de James Murphy i 2manydjs a l'espai Despacio -on hi actuen durant sis hores- o la del congolesos Kokoko! A la tarda. El Sónar de Nit obrirà el divendres i el dissabte a L'Hospitalet i clausurarà el festival el diumenge 17 de juny el concert extraordinari 'Two' d’Alva Noto i Ryuichi Sakamoto al Teatre Grec. L’Auditori de Barcelona acollirà aquest dijous el concert inaugural de Sónar 2018 amb la Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) interpretant 'In C', una de les peces més rellevants del minimalisme, del compositor californià Terry Riley.

Molts travessen les portes del recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona per primera vegada, com el Cyril i l'Ewan que han vingut des de França per a veure "música electrònica per tot arreu" i com a "excusa per descobrir Barcelona", i que es reservaven aquest dijous per veure 2manydjs, que punxarà vinils en sessions de 6 hores amb James Murphy en un espai anomenat Despacio que el festival ha configurat només per ells.

D'altra banda, entre els milers d'aficionats a la música electrònica que omplen el Sónar de Dia, hi ha els fans empedreïts de la cita, que repeteixen per vuitena vegada i que arrosseguen el seu cercle més proper. Aquest és el cas de l'Eduard que, ha explicat a l'ACN, va convèncer la seva parella, Sandra, de venir aquest dimecres mateix. I no va ser precisament la música electrònica el que va provocar aquesta decisió, sinó les novetats tecnològiques en imatge dinàmica i realitat virtual, que presenta el congrés Sónar+D, que va obrir aquest dimecres les seves portes.

Malgrat això, són molts els que vénen estrictament pel cartell. La banda virtual britànica Gorillaz, el cantant i compositor de Radiohead Thom Yorke, la vocalista i punxadiscos Miss Kittin, són alguns dels noms que han apuntat com els imprescindibles del festival els seguidors que han acudit al recinte poc després que la música comencés a sonar.

150 actuacions

Sónar 2018 presenta 150 actuacions entre les quals destaquen el nou show de Gorillaz, avançant el seu imminent nou àlbum; el projecte electrònic de Thom Yorke, que també estrena material en viu, en l’únic festival aquest any a Europa. El retorn d'uns clàssics del festival, LCD Soundsystem, o el multipremiat show de Richie Hawtin, CLOSE, tots ells a Sónar de Nit. A Sónar de Dia són reclam especial l'estrena mundial del nou espectacle de Rosalía, a punt de treure nou disc, o l'experiència de clubbing immersiu de DESPACIO amb James Murphy i 2manydjs punxant vinils en sets de 6 hores, els tres dies.

Entre les actuacions de Sónar de Dia destaquen la festa africana 'Diplo presents', que reuneix a artistes d'Uganda, Sud-àfrica i Nigèria, a més del propi dj set de Diplo; 'Laurent plays Garnier', un set inèdit de Laurent Garnier punxant únicament repertori propi; els show creats en exclusiva per Sónar per artistes que comparteixen amb el festival la seva vocació pel risc, com Niño de Elche al costat del ballador Israel Galván, i les exploracions electròniques de Refree al costat del realitzador Isaki Lacuesta.

Destaquen també els concerts de Cornelius, Olafur Arnalds, Lorenzo Senni o Alva Noto i les rimes de figures emergents nacionals com Rels B o Maikel de la Calle. O, a l’escenari SonarDôme by Red Bull Music, els tàndems formats pels mítics Amp Fiddler & Tony Allen on confluiran el funk de Detroit i el afrobeat. I el de Kode9 amb el llegendari mestre de l'animació Koji Morimoto, o Yuzo Koshiro & Motohiro Kawashima, repassant la història de la música dels videojocs japonesos, dues propostes audiovisuals que conjuminaran tecnologia punta i nostàlgia gamer.

Sónar de Nit comptarà amb el show de Diplo, una de les estrelles més influents de la música de l'última dècada, històricament molt vinculat a Sónar. També es podrà gaudir del doblet del popular Bonobo, tant en viu com en format dj set; la nova sensació de l'electrònica purista, Lanark Artefax, i un dels pilars del grime britànic, Wiley. En l'àmbit dels dj's, destaquen Laurent Garnier, tancant la nit del dissabte amb una sessió especial de 4 hores; uns altres clàssics del festival com Modeselektor, A-Trak o Angel Molina; i les sessions de 6 hores a SonarCar -l'escenari de so circular- de DJ Harvey i John Talabot, entre molts altres. Els tancaments nocturns del festival tindran un marcat accent femení ja que seran a càrrec de la veterana Miss Kittin, en un exclusiu cara a cara amb Kim Ann Foxman, i les noves heroïnes del techno europeu Helena Hauff i Charlotte de Witte.

El festival recull les noves corrents de l'electrònica i el hip-hop global, presentant a artistes molt diferents entre si però que tenen en el trap i els ritmes del ghetto un eix transversal i vertebrador que els uneix. És el cas de Yung Lean (Suècia), Rozzma (Egipte), Liberato (Itàlia), Rosa Pistola (Mèxic), King Doudou (França), Nathy Peluso (Argentina), Kokoko! (Congo), Kampire (Uganda), IAMDDB (UK), Nídia (Portugal) o els nacionals Alizzz, Steve Lean, Pedro Ladroga i Merca Bae, entre molts altres.

Ajuntament de Barcelona

Així mateix, el Sónar va aterrar dimarts a les antigues cotxeres de l'Ajuntament de Barcelona amb l'estrena de 'Chiasm', una instal·lació àudio-lumínica de l'artista, compositor i investigador en el camp del so i l'espai Edwin van der Heide, que obrirà portes dimarts i serà d'accés gratuït.