Música, gastronomia i patrimoni es donen la mà a la primera edició del festival Espurnes Barroques, que des del 26 de maig i en quatre caps de setmana consecutius, ?ns avui, ha acostat el barroc al públic amb 13 concerts, 7 refrigeris barrocs, 6 àpats històrics, 3 tallers, 2 conferències-diàleg i les visites a tots els espais que ho han acollit.

La iniciativa de fer el festival va ser de l'Ajuntament de Riner, on hi ha el santuari del Miracle, que acull el conegut altar, joia del bar-roc català i centre d'aquesta primera edició. «La cultura no té límits administratius», comenta Joan Solà, alcalde de Riner, per explicar la implicació al projecte d'altres municipis, ?ns a sumar-ne nou de tres comarques diferents «que configuren la marca Territori Barroc», afegeix l'alcalde. Solà garanteix la continuació del festival i diu que «alguns actes han superat les expectatives previstes».

Ahir al matí, en una activitat coorganitzada també pel Consell Comarcal del Solsonès (dins la cinquena edició del cicle Tr3sors), es va organitzar una ruta barroca per la ciutat de Solsona en la qual van participar una quarantena de persones dividides en dos grups. En el transcurs de la visita es va visitar el Quarto dels Gegants, que, entre altres peces del folklore solsoní, acull el Drac, construït el 1692 i considerat una peça bar-roca; la casa Morató, on residia la família d'artistes que va construir l'altar del Miracle, i la casa Aguilar, que acull caps de viga originals de l'època barroca. Seguidament, el pou de gel va ser l'escenari d'un concert del violinista Francesco Nitti, que va interpretar diversos moviments de les Sonates i partites de J. S. Bach. Finalment, a la plaça del Bisbe, el xef del restaurant Mare de la Font, Roger Vilaginés, va elaborar un refrigeri per als assistents en el qual es va poder degustar escudella de carbassa, pilota especiada i mató de monja amb con?tura de tomàquet. Ja a la tarda, es va organitzar un taller familiar d'instruments gegants (com violes, violones i contrabaixos) al Quarto dels Gegants. Més tard, a la catedral, Xavier Puertas i Roger Azcona van oferir un concert amb aquests instruments.

Finalment, avui, al santuari del Miracle, s'ha programat el diàleg-concert «Música i gastronomia a l'Europa del barroc», on s'interpretaran obres de Cabanilles, Vivaldi, Corelli i altres compositors. Al migdia, se celebrarà un dinar barroc al restaurant del Miracle. Clourà el festival un concert, a la tarda, del Cor de Cambra Francesc Valls, que oferirà l'o?ci de Completes de Joan Pau Pujol.