El segell manresà Tigre de Paper omplirà el proper mes de setembre un forat del món editorial en català que, ara que es compleix el 200 aniversari del naixement de Karl Marx (1818-1883), es fa encara més evident: una edició actual en la nostra llengua d' El capital, una de les grans obres del pensament social, econòmic i polític. Gràcies a una campanya de micromecenatge que va assolir l'objectiu en només catorze hores -i que encara és oberta per continuar sumant suport econòmic-, la firma establerta a la capital bagenca reeditarà la traducció que va fer el 1983 Jordi Moners per a la col·lecció de clàssics que van publicar Edicions 62 i la Diputació de Barcelona i que actualment està descatalogada.

«Des de Tigre de Paper editem aquesta obra cabdal de l'anàlisi del capitalisme amb la intenció de contribuir al coneixement d'un sistema que enfonsa les seves arrels en l'explotació de les treballadores i la natura», expliquen els responsables de l'editorial manresana, que en el seu catàleg ofereix la traducció que va fer el mateix Jordi Moners d' El Manifest Comunista. «Creiem que conèixer i entendre la dinàmica interna del capitalisme ens pot donar eines per combatre'l i construir una societat sense explotadors ni explotades», afegeixen.

Pròleg i guia nous

El projecte que està preparant Tigre de Paper consisteix a reeditar la traducció de Jordi Moners de fa 35 anys, revisada i prologada per Manuel Sacristán -un dels reconeguts marxistes del panorama català- el 1984. L'edició, a més a més, també inclourà un pròleg de l'activista feminista italiana Silvia Federici -autora d' El patriarcat del salari (Crítiques feministes al marxisme) a la mateixa editorial- i una guia de lectura elaborada per l'investigador i docent argentí Néstor Kohan als cursos que s'impartien a la Universidad de las Madres de la Plaza de Mayo.

Per assolir la fita de dotar el català d'una edició d' El capital que es pugui trobar a les llibreries, Tigre de Paper va posar en marxa una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami. Com és habitual amb aquest sistema de finançament, es disposa de 40 dies per assolir una xifra concreta. Si no se supera, l'empresa torna els diners a aquells que hi han invertit. Però si la iniciativa tira endavant, es lliura els diners als responsables del projecte.

Com van explicar aquest dimarts des de l'editorial, els 5.000 euros que es demanaven es van obtenir en tan sols 14 hores. Un èxit que va tenir continuïtat en dies posteriors i, a data d'ahir, i quan encara quedaven vuit jornades per tancar la campanya, s'havia arribat als 9.335 euros, amb una participació fins ara de 127 persones -reben el nom de mecenes- que havien contribuït amb alguna de les quantitats proposades pels impulsors del projecte. Ara, s'han fixat com a meta arribar a la xifra de 10.000 euros.

Amb la quantitat ja recollida, es cobrirà bona part del pressupost de producció de l'obra, que es desglossa de la següent manera: 7.500 euros per a la impressió, 2.500 euros per a la traducció de la guia de lectura, 1.000 euros per a la maquetació i 1.000 euros per a la comunicació. El llibre es publicarà al setembre i les recompenses dels mecenes es distribuiran el mateix mes.

Gairebé 2.500 pàgines

El títol original de l'obra és Das Kapital, Kritik der politischen Ökonomie. Marx la va escriure entre l 1864 i el 1867 en tres volums: El procés de producció del capital, El procés de circulació del capital i El procés global de la producció capitalista. En vida, l'economista només va veure publicat el primer llibre, l'any 1867, mentre que els altres dos van trigar a veure la llum i els va editar el seu amic Friedrich Engels el 1885 i el 1894.

L'edició que prepara Tigre de Paper suma 2.486 pàgines en sis volums, en un format de 19,5 x 13,5 cm. La guia de lectura El Capital. Dialèctica i revolució té 400 pàgines, i tot plegat es vendrà com una sola unitat retractilada.

« El Capital no és, com moltes vegades hem pensat, un text total sobre el capitalisme sinó, com el seu títol indica, una anàlisi específica sobre el capital, el procés a través del qual el valor s'autoexpandeix, es converteix en una suma més gran de valor, sobre com aquesta autovalorització es du a terme, i com tot aquest procés es reflecteix en el pensament dels economistes i dels empresaris», apunten els promotors de la iniciativa en marxa.

Com passa amb la resta del seu catàleg, l'edició d' El capital té una intencionalitat política per a Tigre de Paper. Al marge del que significa per al món editorial, la publicació del treball de Marx arriba en un moment de forta contestació tant social com intel·lectual dels estralls que causa el capitalisme entre les persones i les societats. Escrit fa una centúria i mitja, El capital esdevé una lectura molt oportuna a l'inici del segle XXI.