Destino publicarà al novembre un recull de fragments de dietari inèdits de Josep Pla. Sota el títol 'Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses', un aforisme manllevat d'un dels textos, els textos d'extensió diversa mostren el Pla més escèptic i, alhora, poètic. Tots els textos -"madurs i desenvolupats", en paraules del director editorial de Grup62- daten dels anys 60 i aborden aspectes similars als del 'Quadern gris', en què Pla fa una observació de la realitat catalana del moment, amb apunts històrics o retrats de persones amb les quals es troba i conviu. El material ha sorgit de les investigacions de Francesc Montero, de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona, i l'autor havia previst incloure'l en un nou volum de l''Obra completa', un projecte que no es va acabar concretant.

Josep Pla torna a l'actualitat literària gràcies a un nou volum de textos inèdits. Si fa tres anys es va rescatar 'La vida lenta', el Grup 62 publicarà un llibre de fragments "desenvolupats", en paraules del director editorial Emili Rosales, que inclou des d'aforismes fins a llargs textos d'una trentena de pàgines que, malgrat que no s'organitzen com a dietari, conformen una unitat.

'Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses', que tindrà al voltant de 200 pàgines i es publicarà en català i en castellà, aborda des de reflexions llargues sobre "l'entitat i l'esperit" de Catalunya, fins a retrats de paisatges o aspectes circumstancials, alguns dels quals més curts. De fet, el mateix títol és un aforisme parcial manllevat del recull i constata el Pla "escèptic però alhora poètic", segons Rosales, sota la idea que el món és un "desastre" però hi ha moments en què funciona, com una "propina de la vida".

L'obra ha provocat que s'hagi endarrerit fins al 2018 la publicació prevista de la correspondència entre Pla i Gaziel.

Un projecte sense concretar

El 1969 va aparèixer el dotzè volum de l''Obra completa' de Pla, que recollia un seguit d'anotacions d'èpoques diverses, desiguals en extensió i intenció, que anaven des de l'aforisme mínim fins a l'assaig curt, passant per l'anotació de dietari sota el títol 'Notes disperses'.

Precisament, aquest material inèdit havia d'incloure's en un nou volum però el projecte no es va concretar. Ara, les pàgines veuran finalment la llum amb l'edició d'un nou volum.