«El llop corria més que jo, no podia fugir-ne. Cada vegada el tenia més a prop...» Si aquest magnífic recull de contes fos un CD de música, el resultat seria un àlbum conceptual, també magnífic. La premissa és associar cada relat a un dels set pecats capitals: gola, luxúria, ira, enveja, avarícia, peresa i supèrbia, per als qui no els hagueu (re)conegut. Però l´elecció dels destinataris del catàleg de mals és dolorosa: els més vulnerables, nens i nenes que pateixen i patiran.

El mal, que hauria d´anar amb majúscules, com els pecats, s´insinua des del títol, una declaració de principis. Al llarg del recull s´entreveu l´esperit dels contes tradicionals, abans que passessin pel sedàs amable i falsejador d´especialistes en màrqueting. L´estil de Saborit és eficaç i mesurat: no hi ha res de sobrer, tot i que, al meu parer, alguna veu narrativa peca (una mica) d´inversemblança. Però, si se´m permet el joc de paraules, això és peccata minuta. La lectura, necessàriament d´una tirada, deixa el lector amb un neguit molest, perquè a soles amb el llibre no pot mirar cap a una altra banda, com sovint fem en la vida real.

És tremendament honest i desitjable que, arribat el cas, l´art remeni les entranyes. I fer mal, per què no. Perquè al món real, on ja no queden pràcticament llops de quatre potes, mai hi ha hagut llenyataires que apareixen en l´últim sospir i salven les nenes desobedients i ingènues. A més, la Ventafocs, amb la seva justa ràbia, no perdonaria mai les germanastres ni la madrastra. I un valor afegit per al llibre, premi 7lletres, és que l´autora, que de narrar en sap un niu, no porta les històries cap a llocs comuns, de manera que el lector no sap per on li vindrà la patacada.

A partir de 13 anys Autor: SABORIT, Teresa Editorial: Pagès Editors Pàgines: 120