Roca Editorial acaba de publicar a Espanya "Tipos singulares", el debut literari de l'actor nord-americà Tom Hanks, dues vegades guanyador d'un Oscar, que reuneix en un volum una col·lecció de 17 contes.

En la seva òpera prima literària Hanks reflexiona sobre la condició humana a través de disset històries que tenen en comú la presència en cadascuna d'elles d'algun model de màquina d'escriure.

En una de les històries, un amable immigrant de l'est d'Europa arriba a Nova York després de veure destruïda la seva vida i la seva família a causa de la guerra civil del seu país; en una altra apareix un home que estima les bitlles i que juga una partida perfecta i després una altra, i una altra, i moltes més seguides, fins que acaba convertit en la nova celebritat del canal d'esports ESPN, i llavors ha de decidir si la fama i la perfecció combinades han arruïnat el que més estima en el món.

Un excèntric milionari i el seu fidel ajudant s'aventuren per Amèrica per buscar oportunitats de negocis i es troben amb un motel de mala mort, amb un idil·li i amb una petita dosi de la vida real, planteja Hanks en un altre dels relats.

Cadascun dels relats ve precedit per una reproducció de la màquina d'escriure amb la qual va ser escrit, doncs Tom Hanks (Califòrnia, 1956) atresora una col·lecció de més de 250 màquines d'escriure que la tecnologia ha enviat directament als museus.

En sintonia, una de les històries que narra l'actor de "Big", "Forrest Gump" o "Philadelphia" és la d'un vell periodista excedit per la tecnologia; però Hanks s'inspira també en la seva professió, com en el conte en el qual segueix a actors desesperats per trobar feina.

Als Estats Units, la crítica ha elogiat l'humor i la lleugeresa de Hanks en sintonia amb el tipus de personatges que encarna en el cinema, sovint identificats amb l'americà mitjà, bon tipus i ingenu, tot i que sense arribar a la qualitat literària d'altres actors que també escriuen, com Sam Shepard o Steve Martin.

Precisament, el canadenc Steve Martin ha dit, després de llegir el llibre: "Ara resulta que Tom Hanks també és un escriptor intel·ligent i divertit amb una imaginació tan sorprenent com inesgotable. Maleït sigui", informa Roca.