Amb l´Exèrcit Roig a les portes de Berlín i les tropes aliades encallades entre el Rin i el Rhur, el Regne Unit i els Estats Units van optar -el febrer del 1945- per donar un cop sobre la taula en el qual es va decidir el resultat de la Segona Guerra Mundial: el bombardeig aeri, fins a la destrucció, d´una gran ciutat alemanya.

L´objectiu de l´operació contenia diversos missatges: un, minar la feble resistència nazi; i dos, llançar un primer avís contra Stalin i els seus plans imperials sobre l´est d´Europa. En tres dies, la força aèria aliada va destruir Dresden, la capital de Saxònia, que avui, 72 anys després i després de gairebé cinc dècades sota control soviètic, és una bonica ciutat d´ambient familiar i universitari, que presumeix d´un marcat tall modern i que acull amb calidesa -tal vegada marcada per aquella barbàrie que la va consumir amb flames i enderrocs- els visitants.

L´operació aèria aliada amb prou feines va deixar dret un sol maó de Dresden, que, després del final de la Segona Guerra Mundial, va quedar sota control de l´URSS i va formar part de la República Democràtica Alemanya. Amagada darrere el Teló d´Acer, la localitat va restar al marge dels circuits turístics fins als anys noranta. Amb bona part del nucli històric reconstruït, el passeig pel seu conjunt el conformen, al costat del riu Elba, la Galeria Zwinger, la Theaterplatz, l´església catòlica Hofkirche, el palau Residenzschlossen, la Neumarkt -amb l´estàtua en honor a Martí Luter-, l´església Frauenkirche i els jardins Brühlsche.

Més enllà de la majestuositat d´aquest sector històric, Dresden ofereix un dels barris més moderns i divertits d´Europa. Es tracta de Neustadt, autodeclarada zona antifeixista i en el qual un pot trobar des d´allotjament barat en cases per a turistes, a plats típics de la regió -o de qualsevol cuina del món-, i fins i tot gaudir d´una nit de gresca.

QUÈ VEURE:

Innere Altstadt

La ciutat vella va quedar reduïda a cendres el 1945. Avui, els edificis històrics del barri es tornen a aixecar majestuosos. Brillen la Galeria Zwinger, les dues catedrals -la catòlica i la protestant-, la Neumarkt -amb honors per a Luter- i el palau Residenzschlossen.

Neustadt

En una ciutat familiar i universitària, l´oferta d´oci és considerable. I per passar una bona estona, el barri de referència és el Neustadt. És una bona opció per allotjar-s´hi -a prop s´hi pot trobar el tramvia, que facilita moure´s per la ciutat- i disposa d´una gran varietat de restaurants -ull al Planwirtschaft- i bars per gaudir de les vacances.

La desfilada

La Desfilada dels Prínceps és un mural situat al centre històric de la ciutat alemanya de Dresden. Mostra una desfilada de genets d´una dimensió més gran que el natural i està format per uns 24.000 taulells de porcellana de Meissen: és el mosaic de porcellana més gran del món.