La ciutat de Berga va ser pionera en sales d’escapisme a la Catalunya Central. «El còctel del doctor», de l’empresa Insomnia corporation, es va posar en marxa al desembre del 2014 i va ser el primer joc de la zona. La idea va néixer de Climent Vila, un jove apassionat del món del terror que tenia experiència organitzant nits temàtiques o passatges del terror, denominats les Nits dels Krugger. Tot i això, va voler fer un pas més i, inspirat en un vídeo de Youtube, on dos equips de xinesos competien per sortir abans d’una habitació plena de proves, va decidir crear «El còctel del doctor». El joc, que va ser el primer de temàtica de terror a tot Espanya, comença en un bar de Berga on el grup de participants demanen un còctel. Aquesta beguda va acompanyada d’un mapa amb la localització exacta de la sala. Ambientat en una barreja d’històries de ter-ror, l’objectiu és escapar amb vida de la casa d’un doctor boig.

Els inicis no van ser fàcils atesa la baixa assistència de grups participants, però gràcies als comentaris dels bloguers, les recomanacions d’altres sales i el boca-orella es va convertir en un dels jocs més valorats de Catalunya. Tot i l’èxit assolit, Vila no va ser conformista i va fer un segon joc que millorava l’anterior i donava cabuda a les noves idees que tenia. Com a resultat, al maig de l’any passat, va obrir «Xperiment», on l’objectiu és esbrinar què ha passat amb el doctor, que ha aparegut mort.

Secret Room obre camí a Manresa

A Manresa hi ha disponibles 4 jocs, i aviat n’hi haurà dos més. El Secret Room Escape, de Joan Armengol, va ser el primer a obrir portes al febrer del 2016 amb dos jocs: «Les estances de la majordoma» i «El misteri de Montserrat». El primer joc parteix de la llegenda d’un duc manresà i l’objectiu és esbrinar si la seva majordoma pot estar robant les joies a la duquessa, mentre que l’altre proposa als jugadors descobrir si existeix el Sant Grial dins del monestir de Montserrat.

Armengol, juntament amb la seva dona, Laura Gabarró, va veure que a la ciutat faltava una activitat d’oci com aquesta i van decidir implantar-la. Com era el primer, va trobar-se una sèrie de dificultats burocràtiques que va anar superant i, fins i tot, va crear jurisprudència dins d’un món encara sense una regulació clara i uniforme.

Al maig de l’any passat, només tres mesos després de la creació de Secret Room, va ser La Clau Room Escape, de Josep Mas i Josep Just, qui presentava el seu joc, «La caixa de Pandora». Explica la història que la família Muntaner ha tingut a les seves mans la famosa caixa de Pandora. Un cop morts els pares, un dels quatre germans l’ha robat per obrir-la i descobrir el seu contingut en contra del desig dels seus difunts pares i germans. Es busquen investigadors que s’endinsin a la casa per recuperar la caixa i evitar que sigui oberta. Poc més d’un any després de l’obertura, els dos socis estan acabant de perfilar el que serà el seu segon projecte: un joc de terror en 100 metres quadrats, que estarà disponible entre el setembre i l’octubre.

Seguidament, el juny de 2016, el Codi Houdini va ser l’últim a sumar-se a l’oferta d’aquest tipus d’oci a la ciutat. Ofereix dues possibilitats amb un únic joc: aventura o misteri. A la primera, entres en un internat dels anys 60 abandonat per resoldre un misteri d’un antic professor. A la segona modalitat, s’ha d’invocar el mag Houdini dins la seva confraria secreta.

L’Hostal 83, de Martí Argelich, a Gironella, completa el triangle del terror del Berguedà. Presenta una història que transcor-re en un hostal abandonat i que comença quan es rep un àudio al whatsapp amb les instruccions a seguir.

A la resta de les comarques centrals podem trobar: «El Setge» a Castellfollit de Riubregós, que tracta del setge viscut pel poble durant el trienni liberal dirigit pel general Francisco Espoz y Mina; «The Mystery Rooms» a Esparreguera, on s’ha d’esbrinar què passa a la casa abandonada de la família Richardson; i Escapa 32 a Olesa de Montserrat, on la missió és recuperar la fórmula de l’oli olesenc robada del laboratori d’un doctor.