Tres dones de la Catalunya Central amb tres estils molt diferents. Aquesta és la proposta artística que portarà aquest cap de setmana a Pineda de Bages el cicle Art al jardí, una cita impulsada per la família Fornells Uró, que, des de fa quatre anys, obre el jardí de casa seva per convertir-lo en una galeria d´art a l´aire lliure. En la trentena d´exposicions que s´hi han fet fins ara, s´hi han combinat els artistes emergents i els noms consagrats del terriori. Avui i demà, serà el torn de les manresanes Anna Benet i Neus Suárez i la igualadina Núria Riba, que hi exposaran una desena d´obres cadascuna.

«Són tres talents, tres noies joves amb molta voluntat, llicenciades en Belles Arts i amb una gran preparació tècnica. Cadascuna té la seva personalitat i el seu estil diferenciat, i ens fa molta il·lusió que hi siguin», explica l´impulsor del cicle, Jaume Fornells.

Per a Anna Benet, de 27 anys, aquesta serà la seva primera mostra. «És un inici; són quadres que no tenen gaire a veure els uns amb els altres, i que surten de coses que he anat provant. No sé què m´hi va portar: de petita havia anat a dibuix, després vaig estudiar Belles Arts i, en acabar, vaig deixar de pintar. Quan t´obliguen a fer una cosa, n´acabes perdent les ganes, però des que vaig conèixer Fornells, fa un any, n´he tornat a tenir. Ara vull experimentar», diu l´artista, que s´ha centrat en l´aquarel·la. «M´agrada molt la fotografia i la composició, i intento fer quadres a partir d´imatges meves o d´altres fotògrafs, amb paisatges urbans i naturals».De la botiga a la pintura

La realitat de Neus Suárez, manresana de 54 anys, és força diferent. Amb vocació artística des de ben petita, és botiguera, i combina la passió per la pintura amb uns horaris «molt sacrificats» al seu establiment del carrer Carrió. «Per a mi, el camí és el que importa; la meva filosofia es basa a gaudir del ´mentrestant´. Estic dedicada a una botiga, no tinc temps per a res, però tinc escletxes en què puc fer el que m´agrada», explica.

Pel que fa al seu estil, l´artista assegura que ha passat per diferents fases: «Faig pintura acrílica sobre tela. Abans era més simbòlica i expressionista, i ara m´inspiro en la natura. La interpreto a la meva manera, ja sigui a través de fotos o de la imaginació, i hi passo el meu propi filtre. M´agrada treballar amb les textures i els colors, i els altero una mica respecte a la realitat». El seu procés creatiu, afirma, és força lent: «Més que a l´aire lliure, jo gaudeixo a l´estudi. Sóc de tancar-me i treballar la imatge fins que surt el que vull. Pinto paisatges onírics i figuratius, amb algun perfil reconeixible, com el del Montcau, que veig des de casa». «Els seus quadres són com somnis», assegura Jaume Fornells.

La tercera artista de l´exposició, Núria Riba, és d´Igualada i té 30 anys. Especialista en pintura ràpida, els últims temps ha guanyat diversos premis en concursos d´arreu de Catalunya. «Quan la veuen arribar, diuen: ´Ostres! ja torna a ser aquí´. Fa com els romans: arribar, veure i guanyar», diu Fornells entre rialles. De fet, Riba pintarà un quadre en directe diumenge a la tarda, durant l´exposició, que se sortejarà entre els assistents.

«Vaig tenir l´oportunitat d´endinsar-me en el món de la pintura ràpida, i m´hi he quedat», explica l´artista. «És una modalitat que m´ha aportat molt: m´ha ajudat a agafar una pinzellada grossa i, veient altres pintors i tècniques, n´he après molt i he trobat el meu propi estil. El fet de tenir un temps limitat per pintar una obra em va molt a favor: com menys temps i més pressió, millor, ja que el quadre és més ric i espontani. Si el toques massa, ja perd». En aquest sentit, Riba potencia els primers plans i la profunditat. «Si vas a concursos on es presenten 400 pintors, necessites fer una obra impactant», assegura.Un món complicat

Les tres artistes coincideixen a destacar la dificultat del món de la pintura. És per això que valoren molt tenir un espai com el que ofereix Art al jardí. «Tot i que són temps difícils, i apostar per l´art costa molt, Fornells ens dóna l´oportunitat de mostrar el que fem. És un gran motivador», afirma Suárez. «Dedicar-se a l´art és molt difícil, i de vegades necessites una empenta i poder trobar el teu lloc», afegeix Riba.

«El món de l´art no és gens fàcil. Cal talent, però també hores i hores de dedicació; la inspiració t´ha d´enganxar treballant», opina Fornells. «Hi ha una citació del pintor Martínez Lozano, gran expert en aquarel·la, que sempre tinc present. Ell deia: ´Enraonant la gent no m´entén; pintant, sí´. Jo intento seguir el seu exemple»