La cinematografia espanyola entrà fa cinc anys per la porta gran a la festa del gènere animat (un dels registres més creatius i vius del panorma actual) amb Tadeu Jones, una magnífica pel.lícula que, a més, conquerí l´audiència internacional.

Ara ens arriba la seva seqüela, però, sortosament, no estem davant de la típica continuació d´un títol reeixit que es limita a explotar mecànicament la fórmula original. Tadeu Jones 2: El secret del rei Mides a ens apropa a la nova epopeia protagonitzada pel simpàtic i castís arqueòleg, que haurà d´enfrontar-se amb el pervers Jack Rackham per tal de recuperar a la seva amiga i col.lega, Sara Lavroff.

Enrique Gato (amb la col.laboració de David Alonso) ha superat el llistó (alt) del seu llargmetrage anterior amb una fantasía d´aventures tan trepidant i divertida com magnètica. El seu nou homenatge a una de les icones modernes del gènere (Indiana Jones, una de les creacions més populars de Spielberg) adopta en aquesta ocasió un segell més cosmopolita i utilitza esplèndidament l´escenari captivador i singular de Granada.

En aquesta ciutat andalusa transcorre precisament el fragment més rodó i admirable (la frenètica i mil.limètrica seqüència de la persecució) d´un film que aplega una arquitectura visual de primera (comparable amb qualsevol producció nord-americana), un ritme embogit i uns personatges (amb especial menció per la Mòmia) suficientment carismàtics.

El resultat final una delícia de categoria, que suma humor i emoció en cadascun dels seus intensos i elaborats fotogrames. Un festí estienc molt recomanable per als infants d´un a cent anys. Tadeu i els seus amics ens acompanyaran segurament durant molts anys: una franquícia de primer ordre s´ha consolidat.