Cineclub projecta aquest diumenge El tesoro, el darrer llargmetratge de Corneliu Porumboiu. Aquest director emergeix com una de les veus més qualificades i personals de la nova generació del cinema romanès, un dels fenomens culturals més apassionants de les últimes dècades.

Fa onze anys ens va captivar amb la seva esplèndida opera prima (12:08, al este de Bucarest), premiada a Canes, i ara ens torna a convencer amb aquest El tesoro, inspirat en fets reals. El seu protagonista, Costi, té una vida tranquil.la fins que un veí li demana diners per poder trobar un tresor que aparentment està en el terreny on residien els seus avis.

El seu escepticisme inicial es converteix en una ferma adhesió a una empresa que sembla irremissiblement insensata. I així, el personatge central, que cada nit li relatava al seu fill les proeses fantàstiques de Robin Hood, s’embarca finalment en una aventura moderna. Però El tesoro, més enllà del seu títol equívoc, no té res a veure amb un film d’aventures convencional.

L’autor romanès, fidel al seu esperit mordaç, ens obsequia amb una paràbola realista, impregnada d’una subtil sornegueria, que ens parla amb una mirada crítica de les misèries morals del passat i del present del seu país. I així, la recerca d’un tresor més que improbable esdevé una metàfora distesa (l’humor negre és el fort del seu realitzador) i incisiva d’una societat atrapada en les seves indolències. El cinema romanès segueix sent una garantia de creativitat i brillantor.