L'Ajuntament de Barcelona destinarà un tram del carrer Consell de Cent perquè els llibreters hi instal·lin les seves parades durant la Diada de Sant Jordi amb l'objectiu d'esponjar les aglomeracions de gent que es produeix cada any a la Rambla Catalunya. Així, per una banda, els llibreters se situaran entre Balmes i Passeig de Gràcia, i per l'altra a la cruïlla entre aquest carrer i Rambla de Catalunya es farà una plaça.

Les parades es col·locaran a la banda mar de Diagonal. Una altra de les novetats del Sant Jordi d'aquest any a la capital catalana és que es recuperarà el tradicional esmorzar d'escriptors i editors, en aquesta ocasió al Palau de la Virreina, després que l'any passat no se celebrés.

La cita donarà el tret de sortida a la jornada i servirà de punt de trobada entre escriptors, editors i representants dels gremis, a més de diferents associacions d'escriptors. Tradicionalment, s'havia celebrat a l'Hotel Regina, però l'any passat l'esmorzar es va cancel·lar per "motius organitzatius". Amb aquest acte, l'Ajuntament de Barcelona es proposa reivindicar el paper de Barcelona com a Ciutat Literària de la Unesco i com a capital del sector editorial.

Les activitats de Sant Jordi, però, començaran en les jornades prèvies amb la celebració de 'Món llibre', el 14 i 15 d'abril, al CCB, el MACBA, la Plaça dels Àngels i la Plaça de Joan Coromines. Està dirigit als més petits amb l'objectiu d'apropar-los l'univers creatiu dels llibre si la lectura. A més, també serveix d'aparadors de llibres i editorials, que aprofiten per presentar les seves novetats. Enguany, se celebrarà la seva 14a edició, i s'espera la presència d'una cinquantena d'editorials i 20.000 persones.

Quatre dies més tard, el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona acollirà el Pregó de Lectura, a càrrec de l'escriptora Almudena Grandes, que conversarà amb l'escriptor i periodista Antonio G. Iturbe sobre el conjunt de la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida. D'altra banda, la segona edició de Diàlegs de Sant Jordi, al Disseny Hub Barcelona, aplegarà escriptors com Phillip Pullman, José Eduardo Agualusa, Amélie Nothomb, Carme Riera, Najat El Hachmi, Albert Sánchez Piñol, Fernando Aramburu i Xavier Aldekoa. Tots ells es podran acostar als seus lectors i dialogar al voltant dels seus llibres.

Segona edició de La Nit del Drac

Un altre dels punts forts serà la celebració per segon any consecutiu i durant la vigília de la Diada de La Nit del Drac, una trobada per celebrar els aniversaris en xifres rodones de noms destacats de la literatura catalana. Així, es recordaran textos de Joan Brossa, Manuel de Pedrolo, Montserrat Abelló, Vincent Andrés Estellés, Maria Aurèlia Capmany i Maria Mercè Marçal.

Per últim, el pròxim 21 d'abril, es presentarà la reedició del llibre 'Barcelones' de Manuel Vázquez Montalbán, publicat el novembre del 1987 -en el què oferia un retrat de la Barcelona que es preparava pels Jocs Olímpics- i en què ara s'incorporaran notes escrites pel periodista i escriptor Quim Aranda, i il·lustracions de Pau Gasol Valls, junt amb un epíleg final de Mari Paz Balibrea, doctora per la Universitat de Califòrnia i professora de literatura espanyola moderna.